Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Galéria

 

Régi Zsinagóga

A klasszicista stílusú kis zsinagóga 1843-ban épült. 1977-ben vette meg az akkori városi tanács a használaton kívüli épületet az izraelita hitközségtől – a Nemzeti Színház felújításának idejére a színházat szándékozták itt elhelyezni. Erre azonban nem került sor, az épületet méltatlan célra: raktározásra használták. 1992-ben a kis - avagy régi - zsinagóga az önkormányzat tulajdonába került azzal a feltétellel, hogy vállalja a műemléki jellegű felújítást 1994. december 31-ei határidővel. 1994-ben a teljes tönkremenetel előtti utolsó pillanatban kezdődött meg a tetőfelújítási munka. Legutóbb 1997-ben változott az épület kívülről: ekkor megújult a homlokzat, valamint visszakerült eredeti helyére a Hajnóczy utcai oromdísz, a teljes felújítás azonban mindmáig elmaradt.

A MASZK Egyesület 1992-ben fedezte fel az épületet, s a kezdetektől fogva befogadószínházként, Kortárs Előadóművészeti Központként működteti. Az elmúlt harminc évben a MASZK minden évben megnyitotta az épületet a nagyközönség előtt: önkéntes segítők tartották rendben, pályázati támogatások és néhány cég segítségével infrastruktúrával láttuk el. Mind a közönség, mind pedig a fellépők a legnagyobb elismeréssel illették az épület adottságait.

Az egykor szakrális hely falai nem felejtenek, s a szakrális művészetek otthonosan élnek ebben a térben. Figyelemre méltó, hogy az épület, mint helyszín, a város struktúrájába milyen természetességgel és gyorsan illeszkedett be. Mindeközben Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2000 márciusi döntése nyomán a Régi Zsinagóga a Szegedi Ifjúsági Ház Kht. telephelye lett.

2018-as döntése nyomán a MASZK Egyesület művészeti programjait, melyeknek legfontosabb helyszíne a Régi Zsinagóga, 2023-ig állandó összeggel támogatja a városvezetés, az egyre sürgetőbb felújításra azonban továbbra sincs kilátás.

2017-ben saját forrásainkból felújítottuk a színpadot és a nézőteret, és lecseréltük a székeket. Meggyőződésünk, hogy épített örökség és művelt kultúra nagy találkozása lehetne a Régi Zsinagóga teljes felújítása, ahogyan életre keltése is az.

Az ALTERRA Kortárs Előadóművészeti Központ a legrégebbi független, befogadó profilú vidéki centrum Magyarországon.
A Régi Zsinagóga története


A klasszicista stílusú kiszsinagóga 1843-ban épült meg azt követően, hogy az egyre nagyobb létszámú szegedi közösség számára a város első zsinagógája már kicsinek bizonyult. (A közösség már az 1830-as évek közepén hozzákezdett volna az építkezéshez, de a város évekig nem adott engedélyt, így cselhez folyamodtak: írattak egy olyan orvosi igazolást, amely szerint a régi épület életveszélyt jelent az ott imádkozókra – ezt az indokot pedig a városi tanács elfogadta.) A tervezők óbudai és pesti templomtervek alapján dolgoztak, az épület a kor igényeinek megfelelő klasszicista stílusban épült meg három év alatt, a földszinten a férfiak részére szolgáló padsorokkal, az emeleten pedig a női karzattal.

Az épületet először 1857-ben újították fel, az 1879-es nagy árvíz azonban olyan mértékben megrongálta, hogy szinte használhatatlanná vált. (A Hajnóczy utcai külső oldalon található egy magyar és egy héber nyelvű emléktábla, amely az akkori vízszintet mutatja, figyelembe kell azonban vennünk, hogy az akkori utcaszint 1,80 méterrel alacsonyabb volt a mostaninál!). Ezután a felújítás mellett növelték az imaszékek számát, valamint a földszinti helyiségek közül hármat lakássá alakítottak át.
A szegedi zsidó közösség számára a századvégen azonban már ez a zsinagóga is kicsinek bizonyult, így az 1890-es évek végén megkezdődtek egy jóval nagyobb templom építésének előkészületei, majd 1903-ban felavatták a szomszédos telken felépült „új” („nagy”) zsinagógát. Ezután a közösség hitéletének helyszíne az új épület lett, a régi zsinagógát csak nagyon ritkán használták, de 1906-ban újra felújították, a környező terepszintet és az épületet is mintegy 1,60 méterrel feltöltötték, a homlokzati részeket pedig kismértékben átalakították.

Az I. világháború után helyezték el a főbejárat két oldalán a két márványtáblát, amelyek a szegedi zsidó áldozatoknak állítanak emléket.
A II. világháború után a jócskán megfogyatkozott közösség néhány évig még használta az épületet, 1959-ben kisebb átalakításokat is végeztek a homlokzaton, később azonban már csak bútorraktárként funkcionált.

Letöltés

Az 1843. május 19-ei avatáson elhangzott beszéd


 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006