Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Kiadványok

A MASZK Egyesület alakulásakor megfogalmazott fontos célja volt, hogy a produkciók, előadók bemutatása mellett a szakmabeli érdeklődőknek lehetőséget adjon a tájékozódásra, továbbfejlődésre is - a gyakorlatban (kurzusok) és elméleti téren egyaránt.
Elsősorban ez utóbbit szolgálták a MASZK gondozásában megjelent kiadványok (Ex-stasis, a THEALTER lapja; MASZKNI) és kötetek, s e mellett szorosan kapcsolódtak tevékenységünkhöz, programjainkhoz is - így egyfajta képet adnak arról is, hogyan gondolkodunk művészetről és életről.
Programjaink során kapcsolatba kerültünk jó néhány fiatal, tehetséges zenésszel. Ez adta az ötletet, hogy ne csak fellépési lehetőséget biztosítsunk számukra, de segítsünk abban is, hogy a szélesebb nagyközönség is megismerhesse őket.


Életben tartott terek I. - A szegedi Régi Zsinagóga

A 2006 májusában megjelent reprezentatív, fotókkal teli album különleges, „túlélő" teret mutat be: múlt és jelen, épített örökség és a pillanat művészete együtt jelenik meg a kötetben.
A MASZK Egyesület 1992 óta működteti ALTERRA – Kortárs Előadóművészeti Központként a Régi Zsinagógát, mely jelenleg az egyetlen befogadó jellegű, független vidéki intézmény Magyarországon.
A kötetet a kiváló vajdasági tervező, Baráth Ferenc jegyzi, aki immár több mint egy évtizede a THEALTER plakátjait is tervezi, s akit ezért a sorozatért 2003-ban Arany Rajzszög díjjal jutalmazott a képzőművész szakma. Az elmúlt másfél évtized nevezetes produkcióiról készült felvételek többsége a MASZK programok állandó fotósa, Révész Róbert fotóművész munkája.


Tadeusz Kantor: Halálszínház - írások a művészetről és a színházról

Prospero Könyvek, MASZK-OSZMI, 1994

A gazdagon illusztrált kötet elsőként gyűjtötte egybe magyar nyelven a XX. századi lengyel színház meghatározó alakjának írásait. A kötet szerkesztője a korábban Tadeusz Kantor asszisztenseként dolgozó Király Nina, az ELTE tanára és Beke László, az OSZMI akkori igazgatója.

Menekülő mesék
1996, az EU támogatásával

A nagyatádi Átmeneti Szálláson 1995 telén bosnyák családoktól gyűjtött meséket tartalmaz a kötet, magyar, angol és bosnyák nyelven. Az illusztrációikat bosnyák és magyar gyerekek együtt készítették el, Szegeden.
A kötet bevételeit a Magyarországon élő menekültek megsegítésére fordítottuk.Lutz van Dijk: Átkozott erős szerelem - regény

1997, a Holland Nagykövetség és az Anna Frank Ház (Amszterdam) támogatásával

„Stefan K. története nem a homoszexualitás reklámja. Az ő története azt hangsúlyozza, hogy minden embernek joga van arra, hogy olyannak fogadják el, amilyen.” (Dr. Lutz van Dijk)Bicskei István Bütyök: Wili-kém jelentései

Ariel Füzetek, 1997

A vajdasági művész próbanaplója Bicskei Flóra, Balázs Attila és Tolnai Ottó írásaival, Döbrei Dénes, Somlósi Lajos és Anne Nordmann fotóival kiegészítve ad sajátos képet a JEL Színház tagjainak mindennapjairól.


Adel Hakim: A 14-es hóhér

Ariel Füzetek, 1998

A magyar és francia nyelvű szövegkönyv megjelenésével egy időben mutattuk be a szegedi közönségnek az előadást, a szerző rendezésében.
Szakonyi Györk: Világemlék

Ariel Füzetek, 1999

A kötet a Nagy József vezette JEL Színház alapító tagjának verseiből ad válogatást.

CD

Lajkó Félix - bemutatkozó CD, 1995
Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes - Esthajnal, bemutatkozó CD, 1997
Bozóki Andrea gitárművész - bemutatkozó CD, 1998


Szemző Tibor - Forgács Péter: Örvény Oratórium
Az Örvény Oratórium film-videó anyaga a szegedi Pető György családi felvételein alapszik, amelyet a filmkészítő 1938-tól forgatott. Az Örvény Oratórium szövege a Pető család dokumentumai és a magyar zsidótörvények (1938-44) alapján készült.
A Gordiusi Čomó lemezbemutató koncertjének a szegedi Régi Zsinagóga adott otthont, 1999-ben.

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006