Verzió Filmfesztivál: Roma témájú filmek

sm-outside0917:00 Feldolgozatlanul
A Feldolgozatlanul című film megpróbál választ adni arra a kérdésre, hogy hogyan tudja a társadalom feldolgozni a a 2008–2009-ben elkövetett romák elleni rasszista gyilkosságsorozatot, és hogy miért lehet szükség olyan műalkotásokokra, amelyek a tragédia emlékezetben megőrzését szolgálja. A film célja, hogy emléket állítson a tragédiának, és felhívja a figyelmet arra, hogy a művészet nem csak segíthet a feldolgozásban, de egyben feladata is.
Jegyár: 500 Ft
Pedagógusoknak pedagógusigazolvánnyal a belépés ingyenes!
19:00 Beszélgetés: Mi mindent jelent még ez a feldolgozatlanság?
2010-ben Balogh Rodrigó rendező Tollfosztás című darabjával álomképként, gyereknézőpontból vizsgálta ezt a terhelt valóságot. A színházi rendezővel online beszélgetünk arról, mi változott a darab közben eltelt 12 évben, vannak-e állami, igazságszolgáltatási, és egyéni feloldási kísérletek ezekre a traumákra. Keressük a válaszokat arra, hogy hol a művészet helye ezekben a témákban, és hogy milyen eszközeink vannak a feldolgozatlanság tematizálására.
Ingyenes
20:00 Odakint/Outside
A 2014-es ukrajnai forradalom idején a 13 éves fiú, Roma a frontvonalakon rohangál Kijevben, köveket és Molotovot dobálva. Az egyenruha, a napszemüveg és a látszólagos merészség mögött azonban egy magányos, állami nevelésben élő fiú rejtőzik. Öt évvel később Roma újra az utcán találja magát, a zsebében csak egy öngyújtóval és egy késsel. A Roma és Olha Zhurba rendező közötti beszélgetésekből egy gyökértelen fiatalember és egy egymástól elsodródott család története rajzolódik ki.
Jegyár: 500 Ft
Pedagógusoknak pedagógusigazolvánnyal a belépés ingyenes!