Katarzis Komplex – Művészetterápia

muvth

 

Mi is a művészeti terápia?

„Az alkotásnak, mint az önkifejezés kreatív formájának, nem csak az egészségmegőrzésben van lényeges szerepe, hanem az egészséges személyiség megismerésében és fogalmának maghatározásában is, hiszen úgy tűnik, hogy mára a pszichológia többet tud a patológiás személyiségről, mint az egészségesről. Ezért a művészeti terápiás műhelyek egyben a „lelki alkímia” színterei is, mivel a gyógyításon túl a személyiség mélyebb megismerését is szolgálják.
Célja: az emberélet sorsfordulóihoz, illetve a személyiségfejlődés fázis-specifikus állomásaihoz kötődő archetipusok (kapcsolati mintázatok) szimbolikus megjelenítése vers, zene és kreativitásra épülő alkotófolyamat művészi erejének felhasználásával. További cél az adott tematikában manifesztálódó kapcsolati konfliktus művészi megjelenítésével mesterséges úton katarzisélmény keltése, hogy ezáltal a tudattalan, vagy csak részben megélt kapcsolat-konfliktusok a felszínre kerüljenek, majd a készült alkotásban megjelenjenek és feldolgozást nyerjenek. Az alkotói folyamatban (speciális módon alkalmazott képzőművészeti technikák) mód nyílik úgy a trauma, mint a komplexus megjelenítésére és annak komplex, azaz a személyiség egészét (nem csak kognitív szinten) érintő és bevonó feldolgozására is.” – Antalfai Márta, szakpszichológus, művészetpszichoterapeuta
Foglalkozásvezető: Szabó Petra – a budapesti WJLF Művészetterapeuta képzésének végzős hallgatója. Jelen foglalkozás a szakdolgozatát képezi, amelyhez 8 főre van szüksége.
Ha a fent ismertetett lehetőség érdekel és elkötelezettek lennétek júliustól hat héten át, heti 1×4 órában alkotni és együtt gondolkodni, akkor jelentkezzetek a következő email címen: szpetra99@gmail.com.
Ami várható: Önismeret minden mennyiségben. Relaxáció, nyitó alkotások, az évkör lelki vonatkozásainak megjelenítése különböző technikákkal: akvarell, olajpasztell, porpasztell, agyag. Két alkalommal pedig Kincskereső Meseterápia.

A részvétel ingyenes, egyedül a lelkesedésetekre és az elkötelezettségetekre lesz szükség.
Helyszín:
Az első három alkalom (július 11,18, 25): Megálló Közösségi Ház (Szeged, Budapesti krt. 23)
Utolsó három alkalom (augusztus 8, 15, 22) : Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18)