Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

Önkéntesség

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Emberi Erőforrások Minisztériuma

A IV. THEALTER U21 plusz Aperitif és Desszert fesztiválok támogatója.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

A IV. THEALTER U21 plusz Aperitif és Desszert fesztiválok támogatója.
 

VisszaNem azonos elbírálás alá esnek

Információink szerint éves szinten jóval nagyobb támogatást ad a városvezetés a MASZK Egyesületnek és a Szegedi Jazz Napok szervezőinek, mint más kulturális szervezeteknek. A pénzek elosztása két különböző módon történik. Létezik egy városi kulturális keret, amely tízmillió forint keretösszegű, a különböző költségeket levonva körülbelül kilenc és fél millió forintot lehet szétosztani. A támogatásokat minden év március-áprilisában, nyílt pályázati úton ítéli oda a kulturális bizottság, általában 50-400 ezer forint értékben. A körülbelül százötven beérkezett pályázatnak mintegy felét tudják támogatni. Ha minden igényt ki akarnának elégíteni, akkor a keretösszeg duplájára lenne szükség, holott az utóbbi években még az inflációt sem sikerült követni. Ezek mellett működik több olyan kulturális egyesület és szerveződés, amelyek különböző összegű, de éves, fix támogatást kapnak a várostól. Többségük szerződését 2004-ben kötötte, négyéves időszakra, tehát ezekről a pénzekről jövőre kell ismét tárgyalni, akkor lesz lehetőség a változtatásra. Ezen kör tagjai a tízmilliós alapra egyáltalán nem pályázhatnak. A táblázatból* is tisztán látszik, hogy a megítélt összegek esetében súlyos aránytalanságok tapasztalhatók, a MASZK például egymaga több pénzt kap, mint öt-hat másik szervezet együttesen.

Az elosztási rendszer kritikusai szerint a probléma lényege abban áll, hogy míg a jazznapok esetében egy valóban sikeres kulturális eseményről beszélhetünk, addig a Thealter előadásaira csak egy szűk réteg kíváncsi. A többi szervezet azonban nem akar összefogni, hiszen a mostani támogatásról azt gondolják, hogy „bár több is lehetne, de legalább van”, nem szeretnék azt is elveszíteni.

Több helyről is hallani olyan véleményeket, mely szerint a MASZK kivételes helyzete annak köszönhető, hogy a kulturális bizottság SZDSZ-es elnöke, Kormos Tibor, valamint Balog József, a MASZK elnöke és művészeti vezetője régóta szoros barátságot ápol.

– A Szegedi jazz Napok, illetve a MASZK által szervezett Thealter is olyan rendezvénynek számítanak, amelyeket kiemelten kezelünk – nyilatkozta lapunknak Kormos. – nemzetközi fesztiválokról beszélhetünk, számos külföldi vendég részvételével. Nevetségesnek tartom azokat a vádakat, amelyek szerint a Balog Józseffel meglévő barátságunknak köszönhető a MASZK támogatása. Ha van is bennem elfogultság, akkor az a műfajnak szól, és nem egy személynek. Olyan missziót töltenek be, amely meg is újíthatja a profi színházi műfajt.

Természetesen megkerestük az ügyben érintett MASZK Egyesületet is, akik weboldalukon hangsúlyozzák, hogy teljes egészében intézmény- és kormányzatfüggetlen szervezetként működnek. Balog József elnök azt emelte ki, hogy jelenleg a MASZK szervez egyedül Magyarországon állami támogatás nélkül nemzetközi színházi fesztivált. Elmondása szerint továbbra is számítanak legalább ekkora összegre. Baráti kapcsolatáról és annak „eredményéről” szólóü értesülésünket nem kívánta kommentálni.

IB, Csongrád Megyei Napilap, 2007. július 10.

(az újság I. évfolyamának 1. száma 2007. július 8-án jelent meg, webes felületen egyelőre nem érhetőek el a cikkeik)


* a szerző (Illés Béla) tájékoztatása szerint a hivatkozott táblázat terjedelmi okokból nem került be végül a cikkbe
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006