Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Bob és Bobék Orchestra: WEÖR-ESt - köszöntés a harmadik évezredből // vers-koncert

Régi Zsinagóga 2015.05.26. 19:30

Két fiatal slammer és két tehetséges fiatal zenész invitál közös utazásara a Weöres-univerzumba. Amire számíthatunk: a versmondás hagyományos kereteit feszegető, a slam eszközkészletével újraértelmező, de mindig a versből kiinduló, Weöres kevéssé ismert arcát megmutató, ritmikus, irodalmi és zenei élmény, avagy egészestés, izgalmas vers-koncert.

„Mi jut eszünkbe Weöres Sándorról? Gyerekversek. Talán még A teljesség felé. Weöres a keleti bölcs, Weöres az örök gyerek. Zavar, hogy a húgomnak nem volt tananyag Weöres Sándor költészete a középiskolában. Zavar, hogy e végtelennek tetsző életmű létezésére nem hívták fel a figyelmét. A sokszínűségére, a bölcseletekkel szemben álló pesszimista-nihilista versekre, a kozmikus költővel szemben álló személyességre. A vágyak vonzásában szenvedő ember panaszára, az aktualitásra reflektáló közéleti hangra, a hidegfejű szerkesztőre és az eleven fáklyára, aki körbeszalad és ordít. A lila dilinyósra, a kozmosz előtt tisztelgő formaművészre. A pimaszra és az alázatosra, aki eszünkbe juttatja, hogy nem létezik szöveg, melynek ne lenne dallama, lüktetése. Ő a világköltészet epigonja, az önmagával együtt a körülötte élő világ folyását is megújító, egyszervolt zseni. A nemzedékek múlva is modern, mindörökké klasszikus.
Ha én egy ma élő Weöres Sándor lennék, hogyan mondanám el a saját verseimet? Lehetséges, hogy minden egyes verset ugyanazzal a patetikussággal szavalnék, a közönségtől zsigeri szomorúságot meg hanyatt eső tiszteletet elvárva? Elképzelhető-e, hogy ne akarnék minden játékot kipróbálni? Elképzelhető-e, hogy ne hatna rám a rap, a slam, a reggae, a drum ’n’ bass, a hip-hop, a dub? Elképzelhető-e, hogy ne akarnék egy kockázatos utazást tenni a saját időmben? Akárhogy is, most mi magunk visszük el a Sörös Wándort erre az utazásra. Gyertek, vigyük együtt!”

(Horváth Kristóf)

A kizárólag Weöres Sándor műveinek felhasználásával készült, a szövegeket zenével és egyedi VJ-vetítéssel színpadi előadás formájában megvalósító, különleges verses-est a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával jött létre a Weöres-centenáriumhoz kapcsolódóan. Mind a bemutatót, mind az azt követő előadásokat pótszékes érdeklődés és élénk visszhang kísérte, a jegyek jóval az előadások előtt elfogytak.


A Petőfi Irodalmi Múzeum produkciója.
Támogató: NKA

Az SZTE 12. Egyetemi Tavasz programsorozatával együttműködésben.

Az V. THEALTER U21 plusz Aperitif kisfesztivál programja.

Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi nevelési programja középiskolásoknak.

Jegyár: 800 Ft, diákigazolvánnyal: 600 Ft (25% kedvezmény a 25 éves MASZK Egyesülettől)Előadják: Horváth Kristóf „Színész Bob”, Tengler „Napherceg” Gergely
Zenélnek: Eged Márton (basszusgitár), Szarvas Dávid (perka, beatbox, loopstation)
Látványtervező: Rácz Katinka
Vetítés: Ál Tamás / Pál Vanda
Dramaturg: Miklós Melánia
Rendező: Horváth Kristóf

Hozzászólások

Nincs bejelentkezve. Hozzászólást csak regisztrált és bejelentkezett felhasználó vehet fel.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006