Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Karaván Művészeti Alapítvány: A show folytatódik

Régi Zsinagóga 2013.11.11. 18:00

Az előadást Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve inspirálta. Egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében és nagy reményekkel a szívében megpróbál érvényesülni a nagyvárosban. Az események kerete egy show-műsor, amelyben a fiú a játékos, a főhős, akinek az élet mindennapi helyzeteivel kell megbirkóznia: lakáskeresés, munkakeresés, munkahely, iskola, együttélés a szomszédokkal, vásárlás, utazás, szerelem… A tét az ő élete. Ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha a nehéz helyzetekben jól dönt, sikeres, boldog ember lehet. A feladatokat a játékmester irányítja, az előadás pedig interaktív: a fiú a feladatok során mindig nehéz döntési helyzetbe kerül, ekkor a közönség szavazással befolyásolhatja a történetet, segítheti játékosunkat. Hogy döntene a néző egy-egy nehéz helyzetben, ha a fiú helyében lenne? Ám rá kell döbbennünk újra és újra, hogy romaként sokkal nehezebb érvényesülni, mint azt gondolnánk.

"A szituációk sokfélék. Albérletet keressen-e Gyula vagy rokonhoz menjen? Lemenjen-e a kocsmába vagy maradjon Erzsike nénivel? Álljon ki a jogai mellett vagy kushadjon, jobb a békesség címszóval? Ugorjon be valami kétes buliba vagy maradjon tisztességes? Ezek a kérdések persze mindenki életében felmerülhetnek, Gyula életében viszont különösen markáns módon jelennek meg, Gyula ugyanis cigány, így teljesen egyértelmű, hogy bizonyos dolgok nehezebben, bizonyos dolgok meg könnyebben mennek számára. Szerencsére az előadás nem akarja azt sugallni, hogy mindenki rasszista vagy gyűlölködő, csak azt mutatja meg, milyen helyzetek lehetségesek. Hogy milyen előítéletekkel kell szembesülni valakinek. És az, hogy cigány, már tulajdonképpen csak egy lehetőség, egy adott hendikep."
Ugrai István: Párbeszéd, 7ora7.hu

Az előadást 14 éven felüli roma és nem roma fiataloknak, szülőknek, tanároknak egyaránt ajánljuk – hiszen ugyanezek a döntési helyzetek valamennyiünk életében előfordulnak.

Az előadást beszélgetés követi az alkotókkal.

A belépés ingyenes, arra kérjük az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat egy emailben erősítsék meg a maszk@maszk.hu címen.

***********************

Az előadás a MASZK Egyesület „Játszani is engedd" című, a szegedi szegregátumban a kulturális esélyegyenlőség javítását célul kitűző projektjének része.
A projekt a cigány közösség, elsősorban a gyermekek élethelyzetének javítását, a kulturális javakhoz való hozzáférését, a közösségi aktivitás növelését, hosszabb távon a többségi társadalom és a cigány közösség együttműködésének előmozdítását tűzte ki célul. A program első szakasza a nyári THEALTER fesztivál keretében valósult meg a szegedi Roma Tanodában: a Karaván Művészeti Alapítvány Banyamesék című színházi előadásával indult, majd többnapos közös munka következett, amelynek során az Alapítvány szakemberei és a gyerekek közösen választottak ki egy mesét, amelyet a munka végeztével bemutattak. Az együttműködés ősszel folytatódott, szeptemberben és októberben újfent szakemberek tartottak kreatív drámapedagógiai foglalkozásokat a gyerekeknek.

A projekt együttműködő partnerei a Karaván Művészeti Alapítvány és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, fő támogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával írta és rendezte: Nyári Oszkár
zene: Karaván Família
hangeffektek: Fekete János Jammal
fény, videó- és látvány: Kalóz István, Kehi Richárd, Nagy Zoltán
színészek: Horváth Gyula, Horváth Kristóf, Dobos Judit, Feuer Yvette, Serf Egyed, Jászberényi Gábor, Rácz Panni, Szegedi Tamás, Takács Géza, Márton Eszter

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006