Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka) - MASZK Egyesület (Szeged): Pass-port Európa

Régi Zsinagóga 2012.09.27. 19:30

ősbemutató

„A Pass-port harmadik része nem az első kettő legjobb jeleneteiből születik meg, hanem az első kettő tapasztalataira épül egy harmadik, új előadás. Az első kettő foglalkozik a multietnikus világgal, a határ két oldalán élő emberek viszonyával, a vajdasági magyarok és a magyarországiak kapcsolatával. A harmadik előadás egyrészt ehhez kötődik, másrészt próbálja színházi eszközökkel megfogalmazni az európaiságot, a határokkal való behatároltság és határ nélküliség érzését körüljárni.”
(Urbán András a Magyar Szó tudósításában)

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával 2011-2012-ben egy újabb hosszú távú színházi együttműködés jött létre a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület között Pass-port címmel. A közös munka során három színházi előadás születik: egy a vajdasági/szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról Szegedre és a régióra fókuszálva; a két produkció keresztmetszeteként pedig létrejön egy harmadik előadás is, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg.
Az előadásokban a Kosztolányi Dezső Színház színészei mellett a szabadkai Népszínház két szerb színésze, valamint két szegedi színész szerepel, a rendező pedig Urbán András. Az első, Pass-port Szabadka/Subotica - A démonok városa című produkciót májusban, a Régi Zsinagógában és a Kosztolányi Dezső Színházban láthatta a közönség (bővebben itt), a második, Pass-port Segedin/Szeged – avagy maga az ördög című darab premierje a THEALTER FESZT fesztiválon volt júliusban (leírás itt, fotók itt), a harmadik előadás pedig most kerül színpadra.
Az előadások előkészületi fázisában a színészek szociológiai kutatómunkát végeztek, anyagot gyűjtöttek, interjúkat készítettek, arra keresve a választ, hogyan élünk ebben a határ menti térségben és mit gondolunk a határ túloldalán élőkről, az eredményeket-végkövetkeztéseket pedig beépítik a produkciókba.
Urbán Andrással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt a MASZK Egyesület, a közös munka eredményeképp 2011-ig 10 előadás jött létre, amelyek közül több itthon és külföldön is rangos fesztiváldíjakban részesült.

www.kosztolanyi.org

A projekt fő támogatója a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program és az Európai Unió.

A szegedma.hu interjúja Urbán Andrással

A Pass-port Szabadka/Subotica - A démonok városa májusi bemutatóján készült híradónk:Az előadáshoz kapcsolódóan további olvasnivalók itt, itt, itt és itt!


A Pass-port Segedin/Szeged - avagy maga az ördög c. előadásról is szól THEALTER-híradónk (2:57-től) :Az előadáshoz kapcsolódóan további olvasnivalók itt, itt, itt és itt!


A Pass-port Európa szeptemberi bemutatója kapcsán készített híradónk:Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült.

szereplők: Béres Márta, Csorba Kata, Mészáros Gábor, Mezei Kinga, Jelena Mihajlović, Mikes Imre Elek, Pletl Zoltán, Seres István Pipu, Suzana Vuković
dramaturg: Antal Attila
jelmeztervező: Pletl Zoltán
díszlettervező: Sinkovics Ede
zene: Dobó Rihárd
zenei tanácsadó: Antal Attila
rendező: Urbán András

Jegyár:1.000 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006