Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Mándy Ildikó Társulata: RésJ

Régi Zsinagóga 2011.09.12. 19:30

Rómeó és Júlia Shakespeare után, továbbra is, szabadon

A gyűlölet és a szeretet, a testi szerelem és egyéb testi szenvedélyek, a konvenciók, a hatalom, a kiszolgáltatottság elleni küzdelem, a szabadságvágy - ahogy mi látjuk.

A darab híven tükrözi Shakespeare lázadó, szabad, játékos, szenvedélyes, "őrült" személyiségét, Rómeó és Júlia történetét, amelyet négy szereplő, két színész és két táncos ad elő. Az előadás különlegessége, hogy csak a két fiatal szerelmes monológjai és párbeszédei hangzanak el a színészek tolmácsolásában. A táncos pár a mozgás, a tánc nyelvére adaptálva jeleníti meg a gyűlölet, a halál szimbólumait, valamint a Dada és Lőrinc barát figuráját.

A Társulat Shakespeare tetralógiájának első része 2008-ban a Macbeth feldolgozása volt (Lady) Macbeth-ek címmel. A tetralógia második része az RésJ című Rómeó és Júlia adaptáció, harmadik része a 2010-ben bemutatott Hamlettek Klubja című Hamlet feldolgozás. A Shakespeare-sorozatot azzal a nem titkolt céllal hozta létre a Társulat, hogy a fiatalokat érdeklő, az iskolai tanulmányukhoz köthető témát feldolgozó művek létrehozásával ismertesse meg a gimnazista közönséget a tánc és a színház különleges világával.

Ez a speciális, a szavak és a mozdulatok nyelvére komponált előadás, amely méltán aratott közönségsikert Budapest mellett a 2011-es Nyíregyházi Táncfarsangon, először lesz látható Szegeden.

„Finoman, pontosan, mély iróniával kimunkált produkció. (…) A fiú és a lány gyakorta – egymás mellett elbeszélve – nem dialógusban állnak egymással: a fiú a láthatatlan Lőrinc baráthoz, a lány a láthatatlan Dadához intézi szavait. (…) Mándy Ildikó és Fenyves Márk a zenei turmixra-mixre mozgássá költi mindazt, amit a szereplőinek többségétől, cselekményétől, jeleneteitől nagyrészt megfosztott Shakespeare-tragédia meglehetősen közismert sztorijából hozzá kíván adni a fiatalok kedves, kilátástalan karattyolásához. Egy-két testhullám, körzés, hajlás: szemünk előtt a nyüzsgő reneszánsz estély. Mutatóujjuk – zajtalan csitt-csatt – párbajt vív. Hullanak a testtelen áldozatok. Siklik a két öreg, kúszik, elhever, üldögél. Tréfát űznek Shakespeare-ből, Gounod-ból, Prokofjevből. (…) A koreográfia és a rendezés az egyszerű és rafinált között váltakozik, észrevétlen vagy nyers cserékkel. (Tarján Tamás: Háromszor kettő – RésJ, kultúra.hu)

MIFOMWSRJ6 produkció
Az előadás a Magyar Mozdulatművészeti Társulattal koprodukcióban készült.

Támogatók: NEFMI – Nemzeti Erőforrás Minisztérium, NKA - Nemzeti Kulturális Alap, Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Kontakt Táncért Alapítvány, Orkesztika Alapítvány - Mozdulatművészeti Stúdió,  Hauser, fidelioEst, Prae.hu, Tancelet.hu, Szinhaz.hu

Mándy Ildikó Társulata a neten.

A Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi nevelési programja keretében

Folytatjuk 2010-ben indított programsorozatunkat, melynek elsődleges célközönsége a középiskolás korosztály. Szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy a nézők közelebb kerülhessenek a kortárs művészetekhez, az alkotókhoz. Az előadásokra és a beszélgetésekre természetesen nem csak diákokat várunk!
Ha előadás előtt, vagy után elmélyednél, a háttéranyag letölthető.
A belépőjegy diákoknak 500 Ft, a kísérőtanároknak ingyenes. Jegyelőjegyzés augusztus 22-től.

A Sorvezető programsorozat támogatója: Nemzeti Kulturális Alap, NEFMISzereplők: Madák Zsuzsanna, Barsi Márton „EJI Ösztöndíjas”, Mándy Ildikó, Fenyves Márk

Jelmeztervező: Szűcs Edit
Smink: Halma Ágnes
Fénytervező: Payer Ferenc
Hang: Kondás Zoltán
Zene: XMO-DG-MI

Rendező: Mándy Ildikó

Jegyár:800 Ft

Hozzászólások

Nincs bejelentkezve. Hozzászólást csak regisztrált és bejelentkezett felhasználó vehet fel.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006