Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

3. műszak / Egyszemélyes tömeg

Kisszínház, Balett-terem 2010.10.06. 19:00

A Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi programja keretében

Koreografálták és előadják: a Szegedi Kortárs Balett művészei


1. rész

3. MŰSZAK – Kísérleti előadás az új koreográfus generáció munkáiból
Fontosnak tartom, hogy a társulat fiatal művészei kipróbálják, megérezzék a koreografálás, az alkotás élmé-nyét, nehézségeit. Ezért inspiráltam őket arra, hogy kedvük szerint hozzanak létre rövidebb-hosszabb műveket. Nem határoztam meg semmit, mindenki azzal dolgozott, akivel akart, és olyan témát boncolgatott, amit érde-kesnek talált. Én nagy örömmel néztem az elkészült darabokat, kérem Önök is fogadják szeretettel a fiatalok próbálkozásait. (Juronics Tamás, művészeti vezető)

Elfeledett igazság
Koreográfus-előadó: Horváth M. Gergő
Egy fiatal menedéket keres kiselejtezett, korrupt világunkban. Vágyódik igaza és egy eszme után, melyet a hatalom korlátoz. Eközben tőle távol az otthonát bekebelező imperialista terjeszkedés a tetőfokára hág. Útja során rájön, hogy mennyire erős a társadalmi igazságtalanság a világban: mindenütt a kizsákmányoltság és az üldöztetés veszi körül. Valójában mind nincstelenek vagyunk! Ha azt mondják ránk: „javíthatatlan idealisták, a lehetetlent képzelik el”, akkor százszor is azt kell felelnünk: Igen, ilyenek vagyunk! Elég! Próbálkozzunk meg a lehetetlennel!

Csak úgy
Táncolják: Szarvas Krisztina, Csetényi Vencel, Haller János, Horváth M. Gergő
Koreográfus: Tóth Andrea
DJ Dusán zenéje inspirált, dinamikus mozgásanyagot álmodtam hozzá a táncosok egyedi stílusát felhasználva. Szólók, duettek, triók. Nem akartam történetet szőni, csupán egy hangulat vezérelt, ezt igyekeztem színpadra állítani: olyan világot, amit akkor, ott, az alkotás folyamata alatt, a zenét hallgatva a pillanat szült.

Látom(m)ás
Táncolják: Hajszán Kitti, Zsadon Flóra
Koreográfus: Szarvas Krisztina
Egy történet, amely azt akarja láttatni, hogy két nő, különböző érzésekkel, habitussal - talán a világnak, de fő-képp maguknak – egymás energiájából lopkodva akarja megjeleníteni gondolatait. A darabban elhangzik József Attila Óh szív, nyugodj! című verse Ágnes Vanilla, valamint Pataki Ferenc előadásában.

3
Táncolják: Fehér Laura, Palman Kitti, Zsadon Flóra, Csetényi Vencel
Koreográfus: Palman Kitti
Sokszor foglalkoztat a kérdés, hogy miért jó, és miért rossz nőnek lenni? Volt már olyan érzésem, hogy egyes helyzetek könnyebben megoldódnának, ha férfinak születtem volna, és hogy ilyenkor a nőiségem, mint egy fal, akadályoz bizonyos lépések megtételében. Pozitív viszont az érzékeny világ, amelyet mi nők vallhatunk ma-gunkénak, és amit olykor csak mi értünk - ezt szeretem. Az életemben rengeteg olyan dolog történik, amelyet a többi ezer és ezer nő is átélt már legalább egyszer, vagy legalább részben. Ezek a közös momentumok, meg-határozható fejlődési vagy érzelmi szakaszok inspiráltak. Végül három élesen elkülöníthető korszakot választot-tam, mely - úgy vélem - minden nő életében különös jelentőséggel bír.


2. rész

EGYSZEMÉLYES TÖMEG
Alkotók-előadók: Mészáros Máté, Markovics Ágnes, Horváth M. Gergő, Kalmár Attila
Zene: Falucskai Adrián, montázs
Fényterv: Stadler Ferenc
Koreográfia: Kalmár Attila, Mészáros Máté

Az életünkben megjelenő váratlan fordulatok – érzelmi életünk  viharai – kizökkentenek a biztonságot adó, megszokott rutin-létből, szembesítenek önmagunkkal. Például a veszteség okozta kínzó fájdalom, a kielégíthe-tetlen vágyakkal történő radikális szembenézés kényszere, végességünk olykor-olykor felszínre törő tudata nagyon is képesek rá, hogy átalakítsák személyiségünket, másokhoz fűződő viszonyainkat. Előadásunk az emberélet eme határhelyzeteit tematizálja, azokat a krízis-pillanatokat tehát, mikor szakadék támad az „eddig” és „ezután” között. Mindezt dinamikus és korszerű mozgásszekvenciák segítségével, a tánc egyetemes, érzéki nyelvén.

Lehetséges, hogy Én adtam két teljesen különböző választ ugyanarra a kérdésre? A bennem élő személyisé-gek a külvilághoz való viszonyom alakulásától függően változtatják, újraértelmezik mondataim és létezésem lényegét. Ez a sokaság összezárva, belém szorítva, igazságot keresve alakít engem egyszemélyes tömeggé.

Az Egyszemélyes tömeg cím nem csupán a szóban forgó műre, hanem újonnan színre lépő társulásunkra is vonatkozik, melynek legfőbb szándéka, igyekezete, hogy mondandóját újszerű formában és közérthető módon tárja a nagyközönség elé.

Támogató: NKA, Szegedi Kortárs Balett

Korlátozott nézőszám! Előzetes helyfoglalás szükséges!
A belépődíj a Sorvezető programban részt vevő diákoknak 300 Ft, csoportok esetén a kísérőtanároknak ingyenes

Az előadást követő beszélgetés házigazdája: Balog József.
A Sorvezető program támogatója: OSI – Open Society Institute, NKA Színházi Szakkollégium


Jegyár:800 Ft

Hozzászólások

Nincs bejelentkezve. Hozzászólást csak regisztrált és bejelentkezett felhasználó vehet fel.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006