Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Parno Graszt: Ez a világ nekem való

Régi Zsinagóga 2007.10.05. 20:30

lemezbemutató koncert

A szabolcs-szatmári Paszabról érkező Parno Graszt őszi országos turnéja keretében mutatja be Ez a világ nekem való című legújabb, 2007 szeptemberében megjelenő lemezét.
Az autentikus cigányzenét játszó zenekar neve Fehér Lovat jelent és az ősi, zabolátlan szabadságot jelképezi. Nevük 20 éves fennállásuk óta összeforrt az autentikus, hagyományőrző cigányzene fogalmával. Esetükben az autentikus valóban eredetit, hamisítatlant jelent: hagyományos hangszereken (kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő) játszott repertoárjukat maguk gyűjtötték szülőfalujuk és környékéről. A nagyvárosoktól való elszigeteltségben a Parno Grasztot elkerülték a ma divatos és olykor jellegtelen (világ)zenei hatások, így zenéjük megőrizhette ősi, eleven karakterét. Ebből a zabolátlan őserőből ered koncertjeik magával ragadó hangulata, ahol a zenekar tagjai maguk táncolják a szatmári botolót, párost és cigánycsárdást.
Zenéjük nemcsak itthon érték: Rávágok az zongorára című első lemezük 2002-ben – elsőként a magyar zenekarok közül – a 7. helyen végzett az európai világzenei ranglistán (World Music Charts Europe), hagyományőrző tevékenységük elismeréseként a BBC felkérésére Silló Sándor 2003-ban dokumentumfilmet forgatott róluk, a nagy tekintélyű svájci Vibrations pedig 2005-ben beválasztotta őket az év tíz legjobb zenekara közé.
Az utóbbi években Európa számos országában (Németország, Luxemburg, Franciaország, Hollandia, Norvégia, Oroszország, Svájc, Csehország) koncerteztek hatalmas közönségsikerrel, szinte többet játszanak külföldön, mint itthon – úgyhogy aki hallani szeretné őket, mindenképp jöjjön, hiszen ez a zenekar a kihagyhatatlan kategóriába tartozik: Oláh József bandája a vitalitás, a kirobbanó lendületű, autentikus roma zene alapértékét adja meg.

www.parnograszt.hu - az oldal a zenekar országjáró turnéjával egyidőben indul.
Itt pedig bele is lehet hallgatni a zenéjükbe.

Jegyár:800 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006