Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Urbán András Társulata (SRB): Pilinszky János: Urbi et Orbi

Régi Zsinagóga 2007.05.29. 20:30

felnőtteknek szóló előadás

2003-ban vállaltuk a vajdasági Urbán András rendező (2006 tavaszától a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója) színházi műhelye előadásainak menedzsmentjét. A 2010-ig kidolgozott együttműködés keretében 2006-ig négy, különleges formanyelvű előadás jött létre (Könyökkanyar, 0,1 mg, A lány, aki ugatott a Holdra, Drakula – a pillanat fényei), többek között Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági író-költő, a 2005-ös Magyar Irodalmi Díj kitüntetettje, illetve Csáth Géza szövegeinek felhasználásával.

A 2007-re tervezett előadás alapvetően az ún. Pilinszky-mitológia szimbólumrendszerét tekinti fundamentális nyelvezetének, mely térbeli megnyilvánulás és történés irányába leképzett színpadi akcióelemek sajátos, úgy Pilinszkyre, mint az alkotókra jellemző, önálló, egyedi színházi nyelvi struktúraként valósul meg. A darab nyilvánvalóan alkotóinak világról és művészetről szóló mondanivalója, abban a pillanatban, amikor is az ember nyíltan, a bejárt út után, a bejárt útról, az emberekhez fordul. Állapot, artikulálatlan formában. A tiszta megszólalást megelőző purgatórium. Az előadás nem a szentségeket fogalmazza, véleményezi, azonban a szentség, mint a szent viszony színházi fogalmát kutatja. Pilinszky a szög bekalapálásának művésze. A látvány megvalósulása, azaz az akció kizárólag látványként való megjelenítése, megteremtése az előadás alapvető nyelvi eszköze. A tér a mise tere, és ugyanakkor a haláltábor vonataié, pokol és menny. Egy családi asztal, egy üres csatatér…


Az előadás az NKA Színházi Kollégiuma és a Tartományi Oktatási és Kulturális Titkárság támogatásával készült. Együttműködő partner: Flórián Műhely - Mozgóház Alapítvány (Budapest), Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka)

www.urbanandras.hu
Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült.Jegyár:800 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006