Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Örökségnapok

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat. A program célja az, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsa az épületek értékeire, azokéra is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg zárva vannak. A rendezvény során évről-évre országszerte sok száz ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt.
Mindenki számára fontos, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezete kulturális értékeit, mert ez ösztönöz arra, hogy azokat fenntartsuk és megőrizzük. Ez egyben erősíti a lakóhelyhez, az országhoz való kötődést és az azonosságtudatot is.

Idén, a Kulturális Turizmus Évében a központi téma: Szakrális terek.

A MASZK Egyesület több alkalommal kapcsolódott már a hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett programsorozathoz: megnyitottuk a közönség előtt a Régi Hungáriát és a Régi Zsinagógát is.
Az idei évben sem lesz ez másként, de programsorozatunk ezúttal nem csak a Kulturális Örökség Napjai programhoz kapcsolódik, és nem csak a hétvégére korlátozódik. A már szeptember 16-án, csütörtökön kezdődő kulturális programok Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztéséhez, a Gutenberg utca és a körülötte elterülő volt zsidó negyed kulturális revitalizációjához  kapcsolódik. Az érdeklődők - több korosztályt megszólító, változatos programok keretében - működés közben ismerkedhetnek a Hajnóczy utcai Régi Zsinagógával, Magyarország egyetlen vidéki befogadó centrumával..

  „Szeged Városközpontjának Funkcióbővítő Fejlesztése”
DAOP-5.1.2/C-2009-0001 projekthez kapcsolódó rendezvények

Örökségnapok

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata funkcióbővítő fejlesztéseket valósít meg a belvárosban. A projekt célja a belváros határainak kiterjesztése a nagypiac felé, a kereskedelmi, a vendéglátó, valamint a kulturális és a társadalmi élet fellendítése, az érintett területek és ezen keresztül a város turisztikai vonzerejének növelése. A teljes projekt költsége 3,3 milliárd forint, ebből mintegy 2,1 milliárd forint uniós támogatás. A fejlesztések eredményeképp a Kölcsey utcában új sétálóutcát alakítottak ki, megújult a Reök-palota előtti tér, hamarosan befejeződik a Mars téri piac felújítása, valamint megújul a teljes Gutenberg utca is, ahol csillapított forgalmú, a gyalogos és kerékpáros közlekedést előtérbe helyező felújított közterület jön létre.

A Gutenberg utca és a körülötte elterülő volt zsidó negyed kulturális életének fellendítéséhez kapcsolódik a 2010. szeptember 16-19. között a Régi Zsinagógában megrendezésre kerülő Örökségnapok programsorozat.
A klasszicista stílusú kis (régi) zsinagóga 1843-ban épült. 1977-ben vette meg az akkori városi tanács az izraelita hitközségtől a használaton kívüli épületet, amely 1992-ben az önkormányzat tulajdonába került. 1994-ben a teljes tönkremenetel előtti utolsó pillanatban kezdődött meg a tetőfelújítási munka, 1997-ben megújult a homlokzat, valamint visszakerült eredeti helyére a Hajnóczy utcai oromdísz, a teljes felújításra azonban nem került sor.

A MASZK Egyesület 1992-ben fedezte fel az épületet, s a kezdetektől fogva befogadó-színházként működteti, ALTERRA – Kortárs Előadóművészeti Központ néven. Színházi és táncszínházi előadások, koncertek, kiállítások, filmes és irodalmi rendezvények, valamint gyerekprogramok szerepelnek a programkínálatban évről-évre a tavaszi és az őszi szezonban, valamint az idén huszadik alkalommal megrendezett THEALTER fesztiválon, amely az egyetlen évente jelentkező nemzetközi színházi találkozó ma Magyarországon. Mind a közönség, mind pedig a fellépők a legnagyobb elismeréssel illetik az épület adottságait. Az egykor szakrális hely falai nem felejtenek, a kortárs művészetek otthonosan élnek ebben a térben. Az épület jelenleg az egyetlen független, befogadó profilú vidéki centrum Magyarországon.

Az Örökségnapok programjai egyrészt megidézik – mai kontextusban - a zsidó kultúrát, másrészt izgalmas, friss produkciókat kínálnak. A programsorozat négy napja alatt a Szegeden jól ismert és kedvelt, a Jászai Mari-díjas Urbán András vezette szabadkai Kosztolányi Dezső Színház két darabbal vendégszerepel, a szegedi Metanoia Artopédia pedig Löw Immánuel szegedi főrabbi alakját és munkásságát mutatja fel színházi előadásában, melyhez egy installáció is kapcsolódik. A legfiatalabb korosztályt (és szüleiket) a népszerű rádiós műsor, a Vacka Rádió dalait előadó, a képzőművészként, költőként és énekesnőként is népszerű Rutkai Bori vezette Hébe Hóba Banda, míg a klezmer és a népzene kedvelőit a szegedi Sheket zenekar várja. Az épület előterében Révész Róbert fotókiállítása lesz látható, amely a Régi Zsinagógában az elmúlt években megvalósult programokból nyújt ízelítőt.

A programokra a belépés ingyenes, de helyfoglalás ajánlott!


Részletes program:

Időpont: 2010. szeptember 16-19.
Helyszín: ALTERRA – Kortárs Előadóművészeti Központ a szegedi Régi Zsinagógában (Hajnóczy utca 12.)

2010. szeptember 16., csütörtök, 19.30
Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka): Pozsgai Zsolt: Boldog bolondok

2010. szeptember 17., péntek, 19.30
Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka): Terápia

2010. szeptember 18., szombat, 19.30
Metanoia Artopédia (Szeged): Előkészületek. Deszkák, pallók… - színházi előadás és installáció
az installáció megtekinthető: 10.00-16.00

2010. szeptember 19., vasárnap, 11.00
Hébe Hóba Banda: Vacka-dalok - interaktív gyermekkoncert a nagysikerű Vacka Rádió dalaival
előadó: Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar

2010. szeptember 19., vasárnap, 20.00
Sheket - klezmerkoncert


Életben tartott terek – A szegedi Régi Zsinagóga
A programok ideje alatt kiállítás Révész Róbert fotóiból, melyek a Régi Zsinagógában megvalósult programokat mutatják be, illetve könyvvásár.
A kiállítás megtekinthető naponta 10.00-tól az előadások kezdetéig.


A „Szeged Városközpontjának Funkcióbővítő Fejlesztése” projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006