Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

k2 Színház: Hűség

Régi Zsinagóga 2019.10.25. 11:00

Robert Merle Mesterségem a halál című regénye nyomán.

Hogyan válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa? Hogyan képes deformálódni egy ember személyisége az őt ért társadalmi hatások által? Mit jelent egy ember életében az erkölcs, a család, a hit vagy éppen a hűség fogalma? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi az előadás a választ Robert Merle regényét és Rudolf Höss emlékiratait felhasználva.
A Hűség a k2 Színház tantermi színházi projektjének egyik produkciója, a 2019-es RS9 OFF független színházi fesztiválon a zsűri harmadik díját kapta.

Rudolf Lang katonacsaládba születik, de egy apja által tett fogadalom értelmében őt papnak szánják. Az apa halála után, kamaszként megszökik otthonról, és részt vesz az első világháborúban. Fiatal kora ellenére gyorsan ível felfelé a katonai karrierje, a harcok elültével azonban sorsa rosszabbra fordul, nem találja helyét a polgári életben. A gazdasági válság és zűrzavar sújtotta Németországban prefasiszta körökbe sodródik, a náci párt tagja lesz. A weimari köztársaság idején börtönbe kerül, majd 1929-től az SA, később az SS tagjaként egyre fontosabb megbizatásokat kap. Bár egyre erősebb benne a vágy, hogy egy saját maga teremtette parasztgazdaságban éljen a családja körében, a katonai pálya vonzása erősebbnek bizonyul, s ugyan minden alkalommal megtagadják kérését, hogy a frontra mehessen harcolni, 1941-ben, szervezőtehetsége elismeréseként megbízzák az auschwitzi haláltábor megszervezésével, és a táborba szállított zsidók „különleges kezelésével”…


„Főhősünk, Rudolf Lang, az ő kiskamasz korától bejárt útján keresztül kéne megértenünk, hogyan válik valaki a XX. század egyik legborzalmasabb tömeggyilkosává. Domokos Zsolt megmutatja nekünk a megfélemlített gyereket, az egyre aggasztóbb pszichés tüneteket mutató kiskamaszt, a fronton megnyugvást és feladatot találó, fiatalemberré serdülő fiút, a háború után újra talajtvesztő munkanélkülit, a lóápolásban és gazdálkodásban örömet lelő fiatal felnőttet és a technokrata lágerparancsnokot.”
Két Lámpás: Hűség, ketlampas.blog.hu


„A jól megírt, gyorsan pörgő dialógusok (író és dramaturg: Benkó Bence, Sándor Júlia) hiteles emberi viszonyrendszereket vázolnak fel. Jó ütemű, kiszámított és feszes a ritmus, az egyéni és a kórus-jelenetekben egyaránt. [...] Minden elhangzó rémtett ellenére az előadás képes megőrizni a játékosságát. Humorral oldja a szöveg gyakran elviselhetetlen súlyát. A színészeknek szinte észrevétlen kell váltaniuk a letaglózó és a feloldó jelenetek között. Ez viszont abban segíti őket, hogy elkerüljék a túljátszás vagy a patetikusság buktatóit. Megfelelve ennek a szinte lehetetlen követelménynek, hitelesek maradnak. Nem hangsúlyoznak vagy dramatizálnak túl semmit, egész egyszerűen csak szembesítenek. Ám éppen ez az egyszerűség és tárgyilagosság a leghátborzongatóbb és legkísértetiesebb.”
Darida Veronika: A fanatizmus ellen, szinhaz.net


„A három színész Benkó Bence rendezésében úgy érzi egymást, mint a légtornászok, akik látszólag a maguk mozgásának tökéletes bemutatására figyelnek, mégis leheletpontosan tudják, ki hol tart, és mintha az egész egy jól kitalált és alaposan begyakorolt halálugrás végrehajtása lenne, olyan feszültséget teremtenek, amit nem is lehet elbírni. Nem értem, hogy miért pont akkor és mitől kezd el folyni a könnyem, amikor Höss találkozik Eichmannal, hiszen a köztük zajló néhány mondatos párbeszéd pont olyan tárgyilagos, száraz, mechanikus, mint amilyen a történet sok másik pillanata is.”
Proics Lilla: Ein, zwei, drei, vier, revizoronline.com

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, MU Színház

A k2-napok programja.


www.k2szinhaz.hu


Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi nevelési programja. A belépés a programban részt vevő középiskolásoknak ingyenes.

A program az EFOP-1.2.2-15-2016-00218 azonosító-számú, „Thalia szekerén – komplex személyiségfejlesztés, szakmai képzés, értő néző nevelés és önkéntesség az előadó-művészetek segítségével” projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.


Játsszák: Domokos Zsolt, Gyöngy Zsuzsa, Király Dániel
Alkotótársak: Radnai Fruzsina pszichológus, Sándor Júlia dramaturg, Zewde Eszter drámainstruktor
Rendezőasszisztens: Kovács Zsuzsi
Rendező: Benkó Bence

Hozzászólások

Nincs bejelentkezve. Hozzászólást csak regisztrált és bejelentkezett felhasználó vehet fel.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006