Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Mentőcsónak Egység - Füge Produkció: Musset-Gimesi-Pass: A vezér

Régi Zsinagóga 2019.05.07. 19:30

ifjúsági előadás sok zenével Alfred de Musset Lorenzaccio című drámája nyomán

A THEALTER-en két éve nagy sikerrel bemutatkozó Pass Andrea előadása fiatal, tehetséges alkotókkal készült, többen visszajáró vendégeink. Vízi Dávid és Vilmányi Benett tavaly diplomáztak az SzFE-n, előbbi a Katona József Színház tagja, Vilmányi Benett pedig a Radnóti Színház társulatához szerződött, és bekerült a Fidelio Kult50 című kiadványába, ami minden évben ötven jelentős hazai alkotó, kulturális szereplő munkásságát mutatja be. A THEALTER-en két produkcióban is láthattuk, emellett népszerű tévésorozatokban is szerepelt.

Musset a legtöbb művében a saját kiábrándult, passzív generációjával foglalkozott, a cselekedni képtelen, a fennálló rendszernek végül önmagát megadó fiatalokkal. Lorenzaccio című drámájában a 16. századi, elvben köztársaságként működő Firenzéről mesél, ahol Alessandro Medici korlátlanul gyakorolja zsarnoki hatalmát. Száműzötteket sirat a nép, néhány diák zendülést szít, amit aztán könnyedén levernek. A fejedelem és baráti köre dorbézoló jókedvében nőket becstelenít meg, igazi ellenállás nincs, önfeledt a szórakozás. Az előadás a hatalom kérdéseit, az elnyomó rendszert vizsgálja: képesek vagyunk-e észrevenni a hatalom túlkapásait? És ha igen, vannak-e eszközeink tenni ellene? Akarunk-e tenni bármit egyáltalán?

"Musset nagy kedvencem, a diplomamunkámban is az ő darabjaival foglalkoztam. Ennek ellenére féltem az egésztől. Az elmúlt öt évben kizárólag a saját darabjaimat rendeztem, a Lorenzaccio esetében a mű romantikus volta is nagy kihívások elé állított, hogy vajon ez a nyelvezet, ez a fajta történetvezetés mennyire lesz érdekes a fiatalok számára? Most nagyon hiszek benne, hogy az lesz. [...] Aktuális problémákat vet fel az alapmű, kicsit tartunk is attól, hogy azt gondolja a néző, mi írtuk bele az aktualizáló sorokat. Musset attól is nagyon modern szerző, hogy egy szélsőségesen patriarchális világot mutat be."
Szentgyörgyi Rita: “Provokatív hatásra törünk mindegyik előadás esetében” – Interjú Pass Andreával, szinhaz.org

"A fény és a sötétség, a bűn és az erény, a remény és a teljes reménytelenség úgy váltották egymást a színen, ahogy a darabot játszó öt remek színész, az általuk megformált karaktereket. Az előadás a brutális hangjaival, a kevés, de rendkívüli jelentéssel bíró kellékével és az alig díszleteivel tökéletesen működik: az első pillanattól az utolsóig beleszögez a székbe és nem ereszt. [...] a biztos kezű rendezésen és a remek színészi játékon túl, mindenképpen meg kell még említeni Gimesi Dóra dramaturgi teljesítményét. Ha Musset öt felvonásos remekművét egy hordó jó borhoz hasonlítanánk, akkor Gimesi másfél órás átirata e jó bor legnemesebb (és legütősebb) párlata lenne. [...] Fiataloknak és fotelforradalmároknak kötelező, mindenki másnak... szintén."
A vezér: az elnyomás és a cinizmus orgiája a Mentőcsónak és a FÜGE produkciójában, kozonseg.hu

"Négy férfi és egy női színész játssza a sok, de nem olyan sokféle szerepet: a nő azonban – akár ifjú szűz, akár tapasztalt márkiné, mind szexuális tárgy, a (csoportos) erőszak áldozata, nemcsak ellenkezni, de gondolkodni sincs joga (politikáról, vezetésről). Izgalmas (és felkavaró), ahogy az erőszak két típusa, a politikai elnyomás és a zsarnokság, valamint a nők ellen elkövetett sérelmek összekapcsolódnak; ez számomra az előadás legfőbb, leg­okosabb gondolata. Rendkívül fontos a számunkra, felnőtt nézők számára láthatatlan feldolgozó munka: hogy a fiatal nézők (sok gimnazista korú van köztük szombat este) kapjanak segítséget ennek a témának a feldolgozásában, beszélhessenek hatalomről, erőszakról stb."
Tompa Andrea: A rossz a szexi, Magyar Narancs

A Mentőcsónak működésének tapasztalatai alapján arra jutottunk, hogy szükséges létrehozni egy olyan programot, ami kifejezetten a demokráciával foglalkozik. Már a Szputnyik Antigoné című tantermi előadásain kiderült számunkra (mellyel bejártuk az országot), hogy a diákok túlnyomó többsége nem érzi szükségesnek megdönteni a zsarnok Kreón hatalmát. A drámafoglalkozásokon a tanulók a népet alkotó tömegként, Iszméné attitűdjét választva szemben Antigonéval, inkább kompromisszumot kötöttek a fennálló, elnyomó rendszerrel. Meglepő élmény volt ez, hiszen azt gondolnánk, a kamaszok nem tűrik el az őket korlátozó szabályokat, hogy tombol az igazságérzetük, még él bennük a lázadás iránti vágy.
A vezér című előadással szeretnénk felhívni a diákok figyelmét a társadalmi aktivitás fontosságára. A Mentőcsónak programjaiban már érintettük ezeket a kérdéseket, de nem szenteltünk nekik egy teljes előadást. Az viszont világosan kiderült számunkra, hogy a diákok többsége nincs igazán tisztában azzal, hogy mit jelent társadalmi igazságosságban élni.
A projekt célja kimozdítani a fiatalokat a passzivitásból, felébreszteni bennük a közösségépítésre való igényt, tudatosítani, hogy van beleszólásuk a sorsukba, a jövőjük alakulásába. A demokrácia megóvása rajtuk is áll, sokkal nagyobb szerepük van ebben, mint gondolnák.


16 éven felülieknek!

Korlátozott nézőszám!

Jegyár: 1500 Ft, diákigazolvánnyal: 1200 Ft
Szereplők: Vizi Dávid, Jászberényi Gábor, Vilmányi Benett, Réti Adrienn, Formán Bálint
Jelmez: Pető Kata
Dramaturg: Gimesi Dóra
A rendező munkatársa: Tési Dóra
Rendező: Pass Andrea
Külön köszönet Szakács Zsuzsinak és Kiskos Bíborkának.

Hozzászólások

Nincs bejelentkezve. Hozzászólást csak regisztrált és bejelentkezett felhasználó vehet fel.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006