Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Füge Produkció - TITÁNium - Miskolci Nemzeti Színház: Gólyakalifa

Régi Zsinagóga 2019.05.20. 15:00

kettéhasadt monodráma Babits A gólyakalifa című regénye alapján

Az előadás fiatal rendezői, Barcsai Bálint és Tárnoki Márk a 28. THEALTER fesztiválon nagy sikerrel mutatkoztak be 1-1 előadással, a monodrámát előadó Papp Endre pedig az első THEALTER U21 plusz kisfesztivál nyitóelőadásának szereplője és rendezője volt – még debreceni középiskolásként. Tavaly a Gólyakalifa ötletgazdájaként és főszereplőjeként elnyerte az Év Titánja címet.

Tábory Máté élete szép, akár egy álom. Álmai valóságosak, akár az élet. Ezekben ő egy mélyszegénységben, nevelőszülőknél felnőtt fiú, aki viszont jólétről álmodik: nyaralásról, tágas lakásról, szép lányokról. Ha egyikük elalszik, a másik felébred. Az álmok emléke mindkettejüket kísérti, a két élet egyre szorosabban fonódik össze, míg már mi sem tudjuk, hogy kit látunk a színpadon, hogy mi az álom és mi a valóság, vagy hogy egyáltalán van-e értelme különválasztani a kettőt. Babits története egyszerre lélektani dráma, thriller és tanulmány a társadalmi egyenlőtlenségről, amit a mai Magyarországon értelmeztünk újra. Nem kellett messzire mennünk.

"A videoriportokkal, dokuszínházi elemekkel dúsított előadásban a „vlogger” két élete, a nevelőszülőknél, nyomorban felnőtt, a polgári felső középosztály életét, örömeit és problémáit hírből sem ismerő fiú és a babitsi úri gyerek elefántcsont toronyban zajló élete egyre szorosabban fonódik össze. Papp Endre puritán, sallangmentes játékában jó ritmusérzékkel, krízisről krízisre mind közelebb hozza a valós és álombéli szereplő sorsát."
Markos Mária: Egy vlogger két élete, Vasárnapi Hírek

"A rendezés nagyon gondosan, színpadi eszközökkel, amelyek közé a videobejátszások (Marucsák Dávid) is játszi profizmussal simulnak be, szálazza szét a két személyiséget, miközben Papp Endre játéka, mint egy mély, szuggesztív utazás, viszont magától érthetődően kapcsolja össze, helyezi egymásra e két azonos korú fiatalt. Ez a két egymással ellentétes folyamat hihetetlen, csak nagyon ritkán átélhető egyezést teremt: a személyiség eltérőségében is azonos valóságát."
Ébren vagyunk?, Pótszékfoglaló

"Nagyon pontosan követtük az eredeti szerkezetet, de azzal, hogy átültettük a mába, aktuális társadalmi és emberi kérdéseket tudtunk érinteni. Például, hogy mennyire predesztinált a sorsunk, lehetséges-e kitörni a perifériáról, mennyire határoz meg minket a környezetünk, a tehetség, képesség elegendő-e bármihez. Úgy tűnik, sok minden nem változott a száz év alatt."
sisso: „A fiataloknak is menő lesz színházba járni" - interjú Papp Endre színésszel, Magyar Narancs

Az előadás a IV. TITÁNium Színházi Projekt keretein belül valósult meg.


A belépés középiskolásoknak ingyenes.

16 éven felülieknek!


A program az EFOP-1.2.2-15-2016-00218 azonosító-számú, „Thalia szekerén – komplex személyiségfejlesztés, szakmai képzés, értő néző nevelés és önkéntesség az előadó-művészetek segítségével” projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.
Játssza: Papp Endre
A színpadi változatot írta: Barcsai Bálint
Díszlet-jelmez: Horváth Jenny
Videó: Maruscsák Dávid
Hang: Bredán Máté
Fény: Langó Ádám
Súgó: Rohály Hanna
Produkciós vezető: Gulyás Dóra
Produkciós asszisztens: Totobé Anita
Rendező: Barcsai Bálint és Tárnoki Márk

Hozzászólások

Nincs bejelentkezve. Hozzászólást csak regisztrált és bejelentkezett felhasználó vehet fel.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006