Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

Önkéntesség

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Emberi Erőforrások Minisztériuma

A IV. THEALTER U21 plusz Aperitif és Desszert fesztiválok támogatója.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

A IV. THEALTER U21 plusz Aperitif és Desszert fesztiválok támogatója.
 

VisszaSzegedi Séták

A Stefánia hangulatához a Kass Szálló éppúgy hozzátartozik, mint királyhoz a korona. Az emeletes épület az ék alakban összetartó Dózsa György utca és a Stefánia találkozásánál áll, s az Oskola utca tengelyére néz.

 A hídfő, vagy a Dóm tér felől sétálónak már messziről szemébe tűnik a hatalmas ablakokkal áttört sárga homlokzat, amelyen legfölül gipszből öntött, mosolygó arc tekint a világba - körülötte szétáradnak a napsugarak.

Az egykori szálloda kőlapokkal kirakott terasza előtt márványszobor áll: pödrött bajszú férfiú öleli magához a hegedűjét, mintha csak szeretőjét vonná a szívére...

Talán a világ egyetlen cigányszobra előtt állunk: Dankó Pista ő, a legendás szegedi prímás, akiről Bálint Sándor így írt: Elindult a fölsővárosi cigánysorról, bejárta a világot. Mindenütt diadalt aratott, de szomorúsága nem múlt el tőle.

A szobor mögötti szállodát Kass János szegedi grafikusművész nagyapja építtette 1898-ban, s haláláig vezette a fényűzően berendezett épületet, amelynek földszintjén kávéház és étterem is működött. A legendássá vált Kass a vendéglátóipari kultúra európai színvonalú fellegvára volt. Étlapjáról magyar és francia ételeket egyaránt választhatott az ínyenc közönség.

 A gazdasági válság nehéz éveiben a házat egy részvénytársaság vette meg, s 1934-ben, Hungária Szálló névre átkeresztelve, újra megnyitotta. (Így született a város történetének második Hungária szállodája.) Nagytermének díszes oszlopai közt még a közelmúltban is esküvők és szalagavató bálak elegáns közönsége táncolt, s az ebéd, vagy vacsora után kapható, apróra vágott dióval megszórt, forró csokoládéval leöntött Gundel-palacsintára még ma is sokan emlékeznek...

Aztán 1977-ben megnyílt a Tisza-parton ma is látható, új Hungária Szálló – a régit pedig, amely megérett már a fölújításra, bezárták. Az épület évekig állt elhagyatottan, aztán mégis elkészült a rekonstrukció – egyelőre csak kívülről. A nyári színházi fesztivál idején előadásokat tartottak a félig kész nagyterem festetlen falai között, majd az épület új tulajdonoshoz került, de hasznosításáról még a 2000-es évek elején sem lehet újat mondani.

A cikk eredeti környezetében a Délmagyarország Online-on
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006