Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

Önkéntesség

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Emberi Erőforrások Minisztériuma

A IV. THEALTER U21 plusz Aperitif és Desszert fesztiválok támogatója.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

A IV. THEALTER U21 plusz Aperitif és Desszert fesztiválok támogatója.
 

VisszaKornis Mihály irodalmi estje a régi zsinagógában

Több mint tízezer példányban adták el Kornis Mihály legutóbbi kötetét, a Vigasztalások könyvét. A sikeres drámaíró és rendező tizennégy hónapos berlini ösztöndíj után más emberként érkezett haza, és azt mondja, mindenkinek jót tenne, ha külföldön is élhetne, mert más szemszögből látná az életét.

„Ezt a könyvet azért írtam, hogy segítsek neked. Tudom, bajban vagy, pedig te nem mondtad senkinek. Mégis tudom. Ma mindenki bajban van, aki épeszű. Az ember nagyon egyedül maradt, ott a tévé előtt. Arra gondoltam, mi lenne, ha írnék egy könyvet arról, hogy lehetnél úrrá a nehézségeiden, hogyan birtokolhatnád örömtelibben az életedet. Meg akarlak vigasztalni, képzeld. Nem hazugságokkal. Ami hazugság, összesen három napig tart ki. Egyedül az igazság méltó az emberhez. Az igazság megtart. Szomorkodni kevés. Van abban valami makacs butaság.
Viszont létezik olyan igazság, ami az ember szeméről letöröl minden könnyet. Az élet olyasvalami, amiben épphogy nem kell jól járni, de talán még azt is meg lehet tanulni, játszva. Az élet élvezete nem kiváltság, de nem is bűn. Nem a lusták titka. Az élet szeretete nem kéjelgés, hanem bölcsesség. Derű. (...)" – írja Kornis Mihály az olvasóhoz szólva az életről vallott gondolatait összegző kötet előszavában. Mint egyik interjújában megfogalmazta: úgy érzi, a Vigasztalások könyvével lett a magyar irodalmi elit, a vájt fülűek írójából az egész magyar nép írójává. Azóta tömegével kapja az e-maileket. A kötet írása közben jött rá az igazságra: „annyi fog megmaradni a műveimből, amennyi azokból tisztán érthető".

A cikk eredeti környezetében a Délmagyarország Online-on
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006