Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

Önkéntesség

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Emberi Erőforrások Minisztériuma

A IV. THEALTER U21 plusz Aperitif és Desszert fesztiválok támogatója.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

A IV. THEALTER U21 plusz Aperitif és Desszert fesztiválok támogatója.
 

VisszaKultúrával életben tartott terek

Városnézés tánccal, kóstolóval: életben tartják a tereket a civilszervezetek

Ismerd meg városod! – ez lehetne a mottója annak a sok színes programnak, amelyet a szegedi civilszervezetek az újjászülető belváros kulisszái közé álmodtak az elmúlt évben.

– Nem adatokat soroltunk az épületekről, hanem kultúrtörténeti csemegét kínáltunk a város híres-neves lakóiról – halljuk Sebő Tamástól, a szegedi Diákcentrum Universitas Alapítvány szakmai tanácsadójától. Szeged legújabb korzóján, a Kölcsey utca 11. szám előtt, ahol az Anna-vizet régen palackozták, szódásított gyógyvizet kóstoltak. A Reök- palotáról elmesélték, hogy túl ledér vízitündéreket örökített meg a falán a stukkók készítője, emiatt azokat száz éve leverették, akkor nyíltak ki a helyükön a ma látható vízililiomok. A felújított teret határoló Vinkler-ház szellemi központját Szent-Györgyi Albert hangjával idézték meg. A helyreállított Gutenberg utcán zsidó zene hangzott fel, miközben a városnézők a zsinagóga felé sétáltak. Élménydús városnézést rendezett a Diákcentrum láthatatlan színház elnevezésű akciójával is: egy bekötött szemű nézelődőt öten kísértek, hogy húsz perc alatt megérezhesse például a Mars téri piac ízeit, illatait és hangjait. A Sansz napon szemléltető eszközökkel és akadálypálya segítségével hívták fel a figyelmet a fogyatékkal élők világára. Hagyományőrző kézműves-foglalkozásokat tartottak, a Vasvári- és a Gábor Dénes iskolában pedig pályaorientációs tanácsadással támogatták a szülői értekezleteket, valamint elhelyezkedési esélyekről beszélgettek a középiskolásokkal.

A felújított városrészt kulturális, egészségügyi és sportrendezvényekkel megtölteni – ezt a nem csekély célt tűzte ki magának a Csongrád Megyei Népművelők Egyesülete Orbán Hédi elnökletével. Helyet kapott a programözönben egész napos kulturális esemény a REÖK előtt, egészségnap a Gábor Dénes iskolában, drogprevenciós rendezvény, hangverseny a zsinagógában, koncert a Dáni utcai templomban, de szerveztek városrész-ismereti vetélkedőt is.

– Igyekszünk életben tartani a tereket, befogadó színház lévén helyet adunk színházi és zenés produkcióknak. A tavaly őszi Örökség napokon, illeszkedve a belváros rehabilitációjához, Rutkai Borit és a Hébe Hóba Bandát, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat láthatta a közönség a régi zsinagóga falai közt – mondta Balog József, a MASZK Egyesület vezetője.

Három közlekedési és három szemléletformáló programot kínált a belvárosban a CSEMETE Egyesület. Bojtos Ferenc irodavezető elmondta: azoknak az akcióknak volt nagy sikerük, amelyek hagyományokra alapoztak a fiatalság körében: sokan örültek a kerékpározást és gyaloglást népszerűsítő
kampányoknak. A pénztárca azonban behatárolta a lehetőségeiket, amikor az ésszerű autóhasználatról és a belvárosi autós közlekedésről tájékoztattak.
Ugyancsak fogas kérdésnek bizonyult, hogyan népszerűsítsék a hazai termékeket és termelőket, ha sokan főként az árakat nézik. Ennek ellenére rengetegen részt vettek a Mars téri piacra szervezett információs napjukon, a városi zöldterületekről és a szelektív hulladékgyűjtésről szóló programjukon. Az egyesület lakossági környezetvédelmi tanácsadó irodája nyitva áll, ahol főként helyi témákra koncentrálnak, de akciókkal a soron következő – a Dugonics és az Árpád tér környékére irányuló – belváros-rehabilitációs projektben is közreműködnének.

Dombai Tünde
Az eredeti cikk és további képek a DM oldalán.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006