Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Tér12 Kulturális Egyesület: Solymos Tamás: Nélküled

Régi Zsinagóga 2022.10.24. 19:00

monodráma egy felvonásban

Magyar-e vagy? Solymos Tamás szövegéből indultak ki a fiatal alkotók, hogy ehhez hasonló, kínzóan aktuális kérdésekre keressenek választ a nézők veszedelmes közelségében. A nyári THEALTER egyik fesztiválkedvence, a Nélküled maga a velünk élő történelem, győződj meg róla te is ezen a különleges kastélylátogatáson a Régi Zsinagógában!

„Talán sosem lesz többé lehetőség, hogy megnézzétek a helyet, ahol a Kastély falai állni fognak, illetve már állnának, ha felújíthattam volna őket. Hiszen novemberig bármikor megérkezhet a támogatás, és akkor már csak a felújított Kastélyt nézhetitek meg majd. Pedig ez így a kőkemény történelem, ahogy most van. Romokban a lélek.”
Bandi

Solymos Tamás Nélküled című írása egy történelmi, önismereti kalauz. Egy igazi magyar történet. Mit jelent egyáltalán az, hogy magyar? Mi a magyar? Ki a magyar? Történelmünk, hitünk, hazaszeretetünk, panaszaink? Sok-sok minden.
A történet egy meredélyi kastélyban játszódik. Egy üres kastélyban, amiben nincs más bútor, csak az emlékek, a történelem. Pedig egy ilyen grandiózus, üres teret bármire lehet használni. Mégis a főhős idegenvezetést tart. Megmaradt ereklyék között kalauzol minket fáradhatatlanul. Mi meg szépen bolyongunk vele. Ki érdeklődésből, ki a „nincs jobb okán”. Solymos Tamás írása, minden írói bravúr ellenére, személyes. Pont annyira, mint a hazaszeretet. Lehet objektíve szeretni a hazát? Vagy bárkit? Természetesen nem. Ez az, ami megfog ebben az anyagban. Az erről való beszéd, a gondolkodás lehetősége.

Célunk az előadással elgondolkodni azon, hogy mi minden mellett sétálunk el a munkába sietve. Ősöreg, felújítatlan házak. Amikről nemcsak a vakolat potyog, hanem a történelmünk is. A múltunk. Ami körbevesz minket. De nem ereszt. Mert már nem vesszük észre. Maximum néha felhasználjuk…

„Ragyogó portrét kapunk Bandiról: ő mindenki távoli rokona, volt osztálytársa, ivócimborája. Ismeri a történelmet, na persze nem a tankönyvi hazugságokat, hanem az igazit, ami ott nincs, átlátja a politikai érdekeket, ami az állami vezetőktől kezdve az utolsó alkalmazottig mindenkit a magyarok ellen hangol, és leginkább is a családját ismeri, meg a düledező, felújításra váró kastélyt; azt, ami az elegáns estélyekből, írók által látogatott szalonokból és a szabadságból maradt.”

Kiss Lóránt: Ismerős arcok a szellemkastélyban, THEALTER blogAz előadás a Déryné Program Barangoló Alprogramjának támogatásával valósult meg.

www.ter12.hu

Korlátozott nézőszám!

Az előadás hossza: 100 perc
-------------------------
JEGYÁR: 1500 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft.
Pedagógusoknak pedagógusigazolvánnyal a belépés ingyenes!

JEGYVÁSÁRLÁS: online a https://tixa.hu/maszk oldalon
A helyszínen jegyvásárlás előadáskezdés előtt 1 órával, a szabad jegyek függvényében.

Online csak teljes árú jegy vásárolható, kedvezményes jegyet venni az előadás kezdete előtt egy órával lehet a Régi Zsinagóga pénztárában, a diákigazolvány felmutatásával.Szereplők:
Bandi: Béres Miklós
Fejbenromán: Domokos Zsolt

Az eredeti szöveget színpadra alkalmazta: Béres Miklós, Domokos Zsolt, Hodászi Ádám és Viktor Balázs
Dramaturg: Hodászi Ádám
Rendező: Viktor Balázs

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006