Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Apertúra: Rebellisek – az ellenállás történetei

Régi Zsinagóga 2022.10.19. 19:00

zenés zendülés egy részben

A fiatalok dolga a lázadás, akkor is, ha ezért az életükkel kell, hogy fizessenek. A k2 Színházból alakult Apertúra előadása a náci rezsimnek ellenálló Sophie Scholl megrendítő történetét ütközteti napjaink létező(?) rebelliseivel. Itt, Magyarországon mi közünk van nekünk a nyolcvan évvel ezelőtti eseményekhez? A nyári THEALTER közönségkedvenc előadásán akár te is elmondhatod, hogy érzed ma magad.

„Nem hallgatunk tovább! Mi vagyunk a ti rossz lelkiismeretetek. A Fehér Rózsa nem hagy békén benneteket!”

A Fehér Rózsa a náci rezsimmel szembeni német ellenállási mozgalom volt a II. világháború alatt. Német diákok alapították, köztük Hans Scholl és húga, Sophie, akiket mélyen megrázott az a brutalitás, ahogy a nácik a zsidókkal és baloldali érzelmű emberekkel bántak. A csoport 1942 júniusa és 1943 februárja között hat náciellenes röplapot készített és terjesztett német egyetemeken. A hetedik röplap már nem jelenhetett meg, mivel a csoport tagjait a Gestapo letartóztatta. A fogság és a kínzások sem tudták megtörni a Scholl testvérpár elszántságát, akik mindvégig kitartottak ügyük mellett. A testvérek, más társaikkal együtt, a Volksgericht elé kerültek, és a bírósági tárgyalás során mindnyájukat nyaktiló általi halálra ítélték. Kivégzése előtt Hans Scholl ezt írta cellája falára: „Dacolva a túlerővel”, majd halála előtt így kiáltott fel: „Éljen a szabadság!”

A társulat (a k2 Színház tagjaiból alakult Apertúra - A Perpetuum Manufaktúra) a Fehér Rózsa történetét kiindulópontként használva azt kutatja, hogy a ma Magyarországán mi közünk van e nyolcvan évvel ezelőtti eseményekhez. Ezeket saját tapasztalatainkon átszűrve, személyes történeteinken keresztül reflektálunk a minket körülvevő társadalmi és politikai káoszra, a magyar színházi szakma megosztottságára és a pályakezdő, fiatal alkotók szorongató kilátástalanságára.

„[…] a Rebellisekben gazdag az önreflexiós regiszter, annak számára is tartogat meglepetéseket, aki úgy érzi, hogy ismeri már a társulatot, és tudja, mire számítson a hozzájuk mindig is közel álló protest-vonalat illetően. [...]
A dolog színházilag viszont számomra akkor válik érdekessé, amikor Emőke nem a tüzes tekintetű Sophie többé, és amikor a társulat tagjai az előbbinél is „civilebb” játékba kezdenek. Merthogy a „Fehér Rózsa”-szál a későbbiekben egy másik történettel váltakozik. Sophie-t most már Emőkének hívják, a tekintete továbbra is szuggesztív, de már nem a német egyetemen vagyunk, hanem egy magyaron. Az izgalmat az tartja fenn, hogy nem egyértelmű, melyiken.”

Herczog Noémi: Öncenzorok, es.hu

„Amikor Formán Bálint, Bán Bálint, Borsányi Dániel, Piti Emőke és Urbán Richárd kimondta vagy elénekelte, hogy nekik mivel van tele az a bizonyos hócipőjük – előtérbe helyezve a társulat létbizonytalanságát –, megállt a levegő, amit a tőlük már ismert humorral aztán felkavartak, hogy fellélegezhessünk, ha csak egy kicsit is.”

Riport az előadásról a 2022-es THEALTER fesztivál híradójában (03:20-tól):Támogatók: NKA, EMMI

www.apertura.live * www.facebook.com/aperturalive

14 éven felülieknek!

Korlátozott nézőszám!


Az előadás hossza: 110 perc
--------------------------
JEGYÁR: 2000 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft.
Pedagógusoknak pedagógusigazolvánnyal a belépés ingyenes!

JEGYVÁSÁRLÁS: online a https://tixa.hu/maszk oldalon
A helyszínen jegyvásárlás előadáskezdés előtt 1 órával, a szabad jegyek függvényében.

Online csak teljes árú jegy vásárolható, kedvezményes jegyet venni az előadás kezdete előtt egy órával lehet a Régi Zsinagóga pénztárában, a diákigazolvány felmutatásával.Játsszák: Bán Bálint, Borsányi Dániel, Formán Bálint, Piti Emőke, Urbán Richárd m.v.
A társulat improvizációi, saját élmények, történetek és Sophie Scholl esetének dokumentációi alapján a szövegkönyvet írta: Bíró Bence és Benkó Bence
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn
Asszisztens: Ternai Krisztina
Fotók és grafika: Szakács Ferenc
Zene, dalszövegek: Formán Bálint
Dramaturg-asszisztens: Sulyok Máté
Dramaturg: Bíró Bence
Rendező: Benkó Bence

Hozzászólások

Nincs bejelentkezve. Hozzászólást csak regisztrált és bejelentkezett felhasználó vehet fel.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006