Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Átrium - Mentőcsónak Egység: Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia

Régi Zsinagóga 2022.05.26. 19:30

rokendroll + csajok + fájás

Háy János 2003-ban megjelent kultikus regényét egy pályakezdő színész bemutatkozó monodrámájaként láthatjuk – és élhetjük át vele együtt, hogy az ún. életkezdési szorongás ma is tetten érhető, és összeköti a fiatal generációt a szüleik generációjával. Ha szeretnétek egy szórakoztató, mégis emlékezetes, közös családi élményt, amelyben választ kaphattok arra is, mi az, ami nem elválasztja, hanem ma is összeköti Pestet és a vidéket, nézzétek meg az előadást, ismerjétek meg együtt a bogyósgyümölcskertész fiának mindannyiunk számára ismerős történetét.

Van ez a srác, aki nem a Dózsa György unokája, de azért lehet belőle valaki. Jár is hát rendületlenül gitárórákra. Persze a leckékből a legmerészebb fantáziával sem lesz nagyszóló meg Dzsimi Hendriksz.
Majd jövőre, ha leteszi a vizsgát.
Útnak indul a bogyósgyümölcs-ültetvényről, hogy felfedezze a nagyvilágot.

„Hogy a világ és a szabadság, minden, amit az élet jelent, az benne lenne ezekben az apró, kétnapnyi szedés után kifejezetten ellenszenves bogyókban – hogyan is hihetné el egy fejében kozmikus méretű gondolatokat forgató kamasz.”

„Az este egyik legnagyobb felfedezése lehet megélni, hogy a mai Magyarországon milyen sok közünk van a hetvenes évek szorongásaihoz – voltaképpen ez a tétje Kocsis Gergely rendezésének. Mit keresek ebben a jólétben?, kérdezi magától a főszereplő, Háy elbeszélője és talán alteregója, amikor egyedül rója Bécs utcáit. Hogy 2021-ben együtt tudunk vele érezni, az igen rosszat jelent, és ez teszi Háy könyvét most sokkal aktuálisabbá, mint 2003-as megjelenésekor volt. 2003-ban még gondolhattuk úgy, hogy lassan csak megérkezünk Európába. Aztán valahogy nem tudtuk felvenni a fonalat. A szabadságot mintha nem is értenénk.”
Puskás Panni: Mintha nem is értenénk, magyarnarancs.hu

„Hetven percnyi, némi gitárpengetéssel színezett, hibátlanul szerkesztett szöveget hallunk, a kötet novelláiból válogatva. Pár jól megválasztott kellék és a mindig jókor változó öltözék segítségével, nagyjából időrendben értesülünk a kisgyerekkor élményeiről, az eszeveszett gyerekcsínyekről, a nők, a világ és a siker iránt megébredő vágyról, meg a járulékos veszteségekről. Jó érzékkel maradnak ki azok a lélegzetelállító motívumok, amik Háy írásaiban ugyan nem ritkák, de egy ilyen típusú szöveget beszakítanának, folytathatatlanná téve minden megkezdett történetet. Megtalálnak azok majd mindenkit, akik kezükbe vesznek egy Háy-könyvet, s meg is telepszenek aztán, mindannyiunk lelkében. […]
Kovács Máté nevét nem fogjuk elfelejteni, hisz kommunikatív ereje és előadói teherbírása igen jó képességeket mutat. […] Jó nézni és jó hallgatni a produkciót. Az idősebbeknek, akiknek élménye volt ez a fajta, most felidézett vidékiség, s akik emlékeznek még a telefüstölt cukrászdák nikotinízű citromtortáira, mást jelent mindez, mint a frissen születetteknek. A vágy azonban, hogy elinduljunk a széllel szemben is, s elhitessük, „mennyivel nagyobbak vagyunk, mint amekkorák”, ismerős mindannyiunknak, s alig-alig csillapul az évek múlásával.”

Gabnai Katalin: Gitárral a ribizliföldről, szinhaz.net

„A kevés kellékkel, díszlettel és effekttel dolgozó előadásban igazán jól megmutatkozik a belsővé tett gondolatokkal operáló színészi játék. A keveset pedig valóban kevésnek kell érteni. […] Mivel fényváltás, zene, vagy egyéb külső gesztus nem támogatja meg ezeket, minden a színész játékán múlik. A rendezői bizalom pedig kifizetődik, hiszen újra és újra láthatjuk a szereplőnk arcán a csalódásokból született új ötletek okozta lelkesedést. Az előadás utolsó néhány percében, a Hazánk és a nagyvilág című szöveg előadásában sűrítve jelenik meg mindez, amikor hősünk a vágyakból építkező álomképek és a történeten belüli valóság közötti átjárás külső eszközök nélküli megjelenítésével talán minden addiginál mélyebbre, a teljes illúzióvesztésbe fordul."
Keszte Bálint: Megér(t)ett gondolatok, revizoronline.com

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Budapest II. Kerületi Önkormányzat

A vendégjáték támogatója: NKA Színházművészet Kollégiuma


www.atrium.hu * www.facebook.com/atriumszinhaz/

15 éven felülieknek!

Az előadás hossza: 90 perc

--------------------------

JEGYÁR: 2000 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft.
Pedagógusoknak pedagógusigazolvánnyal a belépés ingyenes!

JEGYVÁSÁRLÁS: online a https://tixa.hu/maszk oldalon!
A helyszínen jegyvásárlás előadáskezdés előtt 1 órával, a szabad jegyek függvényében.

Online csak teljes árú jegy vásárolható, kedvezményes jegyet venni az előadás kezdete előtt egy órával lehet a Régi Zsinagóga pénztárában, a diákigazolvány felmutatásával.


Játssza: Kovács Máté
Jelmez: Halma Ágnes
Kellék: Hajdu Bence
Produkciós asszisztens: Király Krisztina
Műszaki vezető: Czibor Attila
Produkciós vezető: Ugrai István
Rendező: Kocsis Gergely

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006