Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Az órák - monodráma (felolvasószínház) - ONLINE

ONLINE 2021.06.02. 19:30

Az előadás története három nő életének fontos pillanatát mutatja be: Clarissa Vaughan, Laura Brown és Virginia Woolf élete és gondolatai elevenednek meg előttünk monodráma formájában. A sorsok bár más-más korban játszódnak, a három nő alakja és története a Mrs. Dalloway című regény által összefonódik: Virginia éppen írja, Laura – aki az amerikai háziasszonyok egyhangú életét éli valamikor az 50-es évek Amerikájában – olvassa a történetet, Clarissa – akit HIV-fertőzött barátja, Richard az azonos személynevéből kifolyólag Mrs. Dalloway-nek nevez – pedig éli azt a sorsot, amit Virginia Woolf a papírra vetett. Az érzékenyen és feszesen megjelenített sorsok a különböző korokban és társadalmi közegekben élő nők hétköznapi, de az életük számára meghatározott fordulatait, gondolatait mutatják be, amikkel önmaguknak kell megküzdeniük.
Mind a három figura találkozik a halállal, az anyasággal, a rájuk ruházott, megöröklött társadalmi szerepvállalásokkal, és azzal a döntéssel, hogy kilépnek-e ezekből a szerepkörökből vagy benne élnek életük végéig.
Az előadás, ahogy a regény (és a belőle készült film is) a halálon keresztül az élet szeretetéről, szépségéről, a mindennapi, köztünk elbújó szépségekről, boldog pillanatokról beszél.

„Egy reggel korán keltem, szokatlanul üde voltam és friss, és úgy éreztem, minden csupa lehetőség. És emlékszem, azt gondoltam, hogy innen kezdődik a boldogság. Ez a kezdete. És persze mindig egyre több jön. Nem jöttem rá, hogy nem a kezdet volt. Maga volt a boldogság. Az volt a pillanat. Épp akkor.”

„Ideje, hogy véget érjen a nap. Partikat rendezünk, elhagyjuk a családunkat, hogy egyedül éljünk, kínlódunk, hogy olyan könyveket írjunk, amelyek minden tehetségünk, állhatatos erőfeszítéseink és legtúlzóbb reményeink dacára sem változtatják meg a világot. Éljük az életünket, tesszük, amit teszünk, aztán elalszunk, ilyen egyszerű és hétköznapi az egész.”
(Michael Cunningham: Az órák)

O. Horváth Sári a feltörekvő, fiatal drámaírói nemzedék egyik legtehetségesebb tagja, 2017-ben végzett színházrendező szakon Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. A rendezés mellett íróként és dramaturgként is dolgozik független és kőszínházi társulatoknál. Három alkalommal nyerte el a Színházi Dramaturgok Céhe Vilmos-díját: 2018-ban a Lenni vagy nem (amit a 2020-as THEALTER fesztivál nyitóelőadásaként láthatott a szegedi közönség), 2019-ben az Életigen, 2020-ban pedig a Hiszitek mit nem kapta az elismerését a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumán.

Kónya Merlin Renáta 2018-ban Uray Péter osztályában végzett színművész szakon a Kaposvári Egyetemen. Ezt követően Nyíregyházára szerződött, ahol 3 évadot játszott, jelenleg a budapesti József Attila Színház társulatának tagja. Színészi munkái mellett színpadi mozgás rendezőként is dolgozott, valamint a Pesti Magyar Színiakadémián színpadi mozgást tanít.

**************************

Tavaszi Túlélősónk újabb előadása egy különleges produkció: három nő összefonódó története – két nő újra fogalmazásában, megöröklött társadalmi szerepekről, anyaságról, halálról – a megrendítően gyönyörű élet rendíthetetlen szeretetéről. A monodráma előadója a tehetséges fiatal színésznő, a szabadkai születésű Kónya Merlin Renáta, aki 2018-ban végzett színművész szakon a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán, rendezője pedig a fiatal drámaírói nemzedék egyik legtehetségesebb tagja, O. Horváth Sári, aki nem csak íróként és dramaturgként sikeres: 2017-ben szerzett színházrendezői diplomát Marosvásárhelyen, Bocsárdi László osztályában.

**************************

A produkció online, felvételről tekinthető meg a Tixa streaming felületén (https://tixa.live).
A stream 2021. június 2-án 19.30 órakor indul és másnap, 3-án 19.30 óráig nézhető meg.
Jegyvásárlóink az online jegyvásárlás után emailben kapják meg a linket, amin közvetlenül (regisztráció nélkül) megtekinthetik a produkciót. Egy adott linken egy produkció egy alkalommal, egy eszközről tekinthető meg, azaz nem újranézhető.
További információk a Tixa streaming szolgáltatásáról: https://tixa.hu/tixa-live-gyik

JEGYÁRAK: "egyedül nézem" jegy 2000 Ft, "ketten nézzük" jegy 3000 Ft, támogatói jegy: 5000 Ft
JEGYVÁSÁRLÁS: https://tixa.hu/maszk
Jegyet venni június 3-án 18.00 óráig lehet!
Köszönjük, ha Támogatói jegy vásárlásával támogatod Egyesületünket!

**************************

12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Az előadás hossza: 50 perc

A XI. THEALTER U21 plusz kisfesztivál programja.

Támogatók: Szeged MJV Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a közönség

              
Michael Cunningham Az órák című regénye alapján
Előadó: Kónya Merlin Renáta
Színpadra adaptálta és rendezte: O. Horváth Sári

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006