Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Dollár Papa Gyermekei: Árvácska

Régi Zsinagóga 2019.10.19. 19:30

„Igen késő volt, mikor rájöttem, hogy voltaképpen csak azt lehet leírni, ami fáj. Ami megsebzi az embert.”

Móricz a legenda szerint 57 éves korában a mai Szabadság hídon találkozik egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készül. Felkarolja és befogadja a volt lelencet, akinek megrázó történeteiből ihletet merít új novelláihoz és Árvácska című regényéhez. A Csibe által elmesélteknek inkább szerkesztőjeként mintsem szerzőjeként, kegyetlen naturalizmussal ábrázolja a Magyarországon uralkodó élet- és léleknyomort. Az árva kislány passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik. Állami Árvácska élete az ártatlanság és tisztaság megmaradásának lehetetlenségéről beszél. Móricz tudja, hogy az írásaiban felvetett problémákra sokszor nincs felelet és nincs megoldás, talán csak balzsam és vigasz. Ez a legtöbb, amit szereplőinek és olvasóinak fel tud kínálni, amikor már nincs remény, s amikor már az ember sorsának jobbra fordulása lehetetlennek látszik.


„[…] kevés az olyan előadás, amit igazán komolyan lehet venni, márpedig Móricz regényét nem lehet másképp színpadra vinni. Manapság a humor és a nevetés iránti igény ural le mindent, alkotói és befogadói oldalról egyaránt. Ez veszélyes, mert így semminek sem lesz tétje. […] Móricz hiperrealista történetét próbáltuk kiemelni a tipikus falusi környezetből, amiben játszódik. Igyekszünk megmutatni a karakterek motivációit, hogy kit mi mozgat, milyenek a szereplők közti viszonyrendszerek. Semmiképp sem egy korlenyomatot akarunk bemutatni, azt ugyanis nem érzi elég közel magához a néző.”
Várkonyi Zsolt: Kulka János ebben a darabban tér vissza a színpadra – Interjú Ördög Tamással, librarius.hu

„Bíró Bence dramaturg alkalmazta színpadra Móricz Zsigmond ólomsúlyú kisregényét, és ő adott hozzá egy külső szemet, vagy inkább külső fület: Kulkáét. A színész egy olyan titokzatos férfit játszik, aki megtalálja az összetörten a hóesésben fekvő Árvácskát, életet lehel belé, és meghallgatja, ahogy a lány végigmondja nyomorúságos élete történetét. Az árva lány, az anyakönyv szerint csak Állami Árvácskának elnevezett senkifia tönkretett életét, aminél a halál is jobb lett volna.
A lányt adták-vették a nevelőszülők, akiknek ingyencseléd kellett, meg az a kis pénz, amit az állam a lelencek befogadásáért adott. És ez a mindenféle értelemben vett végtelen anyátlanság és szeretetlenség az, ami mindvégig jobban fájt neki a folyamatos verésnél, a lúgban fürdetésénél, az istállóban alvásnál és az életét végigkísérő pedofil férfiaknál.”

Kovács Bálint: Kulka János visszatért, az elbeszélhetetlen szenvedés történetével, index.hu
„Árvácska szenvedéstörténete azt a fajta dramaturgiát követi, ami a rettenetesből indul, és azt fokozza az elviselhetetlenségig. Aztán az utolsó pillanatban mégis kap valami kegyelmet. De csak akkor, amikor már nem látszik semmi remény, amikorra a ridegség normává lesz. Ehhez az kell, hogy a körülötte lévő összes szereplő megtalálja és megmutassa a legsötétebb oldalát, a szeretetlenség mérgező hatását. Sok mindenben láttam már Török-Illyés Orsolyát és Terhes Sándort, de ilyen szörnyetegnek még sosem – miközben azt is látjuk, mitől ilyenek. De a többiek is (Messaoudi Emina, Georgita Máté Dezső, vagy a társulatvezető-rendező Ördög Tamás) is úgy gonoszak, hogy valójában nem tudják, mit cselekszenek. Mindenki csak az elnyomást ismeri.”
Gyárfás Dorka: A szenvedés mindenkié – Megnéztük Kulka Jánost az Árvácskában, wmn.hu

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza, HPS Group


18 éven felülieknek!
Az előadás explicit meztelenséget tartalmaz.

dollardaddys.tumblr.com

A vendégjáték támogatója a Nemzeti Kulturális Alap Színházművészet Kollégiuma.

Móricz Zsigmond regénye alapján írta: Bíró Bence és a társulat
Szereplők: Georgita Máté Dezső, Kulka János, Messaoudi Emina, Ördög Tamás, Simkó Katalin, Stork Natasa, Terhes Sándor, Török-Illyés Orsolya, Varga Lana
Továbbá: Jegesi Virág/Varga Luca és Engárd Emil/Lévai-Rázsó Rafael Florián
Jelmez: Je Suis Belle - Dévényi Dalma és Kiss Tibor
Dramaturg: Bíró Bence
Rendezőasszisztens: Herpai Rita
Rendező: Ördög Tamás

Külön köszönet: Dargay Marcell

Jegyár:2.500 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006