Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Perzsia Szegedre jön – Hajnóczy-nap

Régi Zsinagóga 2018.10.18. 19:00

Az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszékén 12 éve működő Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely szövegelemező, vizuális-filmes kapcsolódási pontokat kereső Mesterkurzusa és a Műhely művész-vendégeinek intermediális, performatív bemutatói egész nap, több helyszínen zajlanak. Az esti programok helyszíne a Régi Zsinagóga.

19.00 Rácz Lőrinc belsőépítész, fénytervező művészeti projektje: Fekete fény a sötétben/Black Light in the Dark– installáció

Szerzői-előadói reflexiók A parancs című kollázshoz, mint az installáció alapjához.
Kommentárok: Szkárosi Endre az ELTE BTK professzora, irodalomtörténész, hang- és video-költő, performer
Közönségünket a művész kalauzolja az installációban.

20.00 DoN’t Eat Group: A halál kilovagolt Perzsiából – filmbemutató
„Íme, a rettenetes üres, fehér papír, amire írnom kell.”
Hajnóczy Péter 1979-ben íródott kultregényének főszereplője az alkotómunka gyötrelmeivel, az identitás szorongató képlékenységével, az alkohol és az önpusztítás iránti legyőzhetetlen vággyal küzd. Akárcsak a 75 éve született és 38 éves korában májzsugorodásban elhunyt Hajnóczy. A regénybéli író tudatfolyamában a fiatalkori emlékek iránti nosztalgia, az alkoholmámoros képzelgések, a jelenben érzett elviselhetetlen magány és szeretethiány váltják egymást. Álom és ébrenlét, képzelet és valóság határán egyensúlyozva, badacsonyi szürkebarát és ásványi anyagokban gazdag szikvíz segítségével igyekszik túlélni a rendszerváltás előtti mindennapok szorítását, a pontos megfogalmazásra és önkiteljesedésre való törekvés lehetetlenségét.
A film Szenteczki Zita színházrendező és Juhász András intermédia-művész közös produkciójának, A halál kilovagolt Perzsiából című valós idejű színpadi játéknak a filmváltozata, Sőrés Zsolt improvizatív, virtuóz, élőben megszólaló kísérleti zenéjével kísérve.
Vendégeink az alkotócsapatból: Szenteczki Zita, Bíró Bence, Juhász András, Diák István, Mayer Bernadette, Jávorka Ádám, Lévai Viola
A bemutatókat beszélgetés követi az alkotók részvételével, moderátor Jánossy Lajos író, kritikus, a litera főmunkatársa, konzulens: Szkárosi EndreA bemutatókat beszélgetés követi az alkotók részvételével, moderátor Jánossy Lajos író, kritikus, a litera főmunkatársa, konzulens: Szkárosi Endre.


Az SZTE Őszi Kulturális Fesztivállal együttműködésben.

Jegyár: 1500 Ft, diákigazolvánnyal és SZTE-diákigazolvánnyal 1200 Ft

-----------------------
Az est programja október 3-án változott: a Gyalogfény koncertje elmarad, 19.00-kor Rácz Lőrinc installációja tekinthető meg. A filmbemutató kezdési időpontja változatlanul 20.00 óra.
A Hajnóczy-nap teljes programja pdf-ben letölthető itt.


 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006