Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Timothy and the Things: Anyádék rajtam keresnek

Régi Zsinagóga 2017.05.14. 19:30

„Mi lehet annyira fontos, hogy három napja képtelen vagy minket visszahívni? Mi az a dolog, amit nem lehet megszakítani öt percre? Nem lehet így eltűnni! Senki nem engedheti meg magának, hogy így eltűnjön.” (Anyám)

Az előadás hétköznapi érzésekből és helyzetekből létrehozott táncokon keresztül hasznosítja a látszólag haszontalanul töltött időket.
(hópehelykategorizálás, vacsorán feszengés, a teregetés lélektana, nem én vagyok a hülye, a mai napi teendők besűrítése a holnapba, egyre öregebb vagyok, ceruzakopást szemlélni, ezt tegnap kellett volna mondani, hogyan szuszog a másik, belefeledkezni valakibe, mit gondolnak rólam, mit nem lehet érteni)

Cuhorka Emese és Fülöp László már a főiskolai évek kezdete óta folyamatosan dolgoznak együtt, és most, a Timothy and the Things név alatt ismét közös kutatásba fogtak az emberi jelenségek azon ismerős-ismeretlen halmazáról, amely mozgásban tartja viszonyainkat a hétköznapok során.
Az Anyádék rajtam keresnek 2015-ben Lábán-díj jelölést kapott itthon, tavaly pedig bekerült a nemzetközi Aerowaves hálózat Twenty17 válogatásába, a legizgalmasabb kortárstánc-előadások közé.

Cuhorka Emese kortárs táncművész, alkotó és pedagógus, a magyar táncélet népszerű alakja. 2011-ben végzett a Budapest Kortárstánc Főiskolán. Munkájában meghatározó, hogy titkos gyerekkori rögtönzéseit teljes formai szabadságban kezdte. Hivatásos alkotóként ez a kísérletezési ösztön egy ítéletmentes, formai kötöttségeket felszabadító szemléletté érett. Nyolc éve dolgozik Hód Adriennel, három előadásukat Európa legjobb táncelőadásai közé választották. Eddigi pályája során három olyan előadás kapott Lábán Rudolf-díjat, amelyekben alkotótárs és előadó. Jelenleg a Hodworks, Timothy and the Things, Molnár Csaba és a Tünet Együttes előadásaiban látható.

Fülöp László fiatal táncos, koreográfus, az L1 Egyesület tagja, szintén a Budapest Kortárstánc Főiskolán végzett, azóta számtalan hazai és külföldi alkotóval és társulattal dolgozott együtt, valamint saját darabokat készített a SÍN Kulturális Központtal együttműködve. Legutóbbi darabja, a „there’s an elephant in every room…” Lábán Rudolf-díjat nyert 2015-ben. Érdeklődésének középpontjában a különböző kommunikációs és viselkedési mintázatok és stratégiák vizsgálata áll, valamint ezek összetettségének megragadása és megmutatása egy közérthető, de személyes nyelvezeten keresztül.

„Fülöp és Cuhorka van a színpadon, és nem szerepek. Személyiségük, jelenlétük áttör minden szituáción, pózon és szerepjátékon. Úgy beszélik, azzal a természetességgel és naiv rácsodálkozással ezt az összetett, szinkretikus mozgásnyelvet, hogy a nézőben szinte fel sem merül, hogy rögzített koreográfiát lát. Nincs görcs, nincs kimódoltság, a tánc a levegővétel keresetlenségével és könnyedségével szakad ki a testekből. A koreográfia szó hallatán elsőre mindig valami kötött, merev, betanult, esztétizáló struktúra ugrik be az embernek, el se tudja képzelni, hogy lehet ez másképp is, mondjuk úgy, hogy a koreográfia egy a mozdulatokkal együtt élő, friss, levegős színpadi jelenléttel lesz azonos. Néha úgy érzékelni, mintha Nizsinszkij-reminiszcenciákat látnánk, máskor egy romantikus balett nagyjelentének hősét és hősnőjét, amint a férfi teljes erőbedobással hevül a szendén pislogó balerina körül, megint máskor sziporkázó talajbalettet vagy olyan partnerolást, amikor Fülöp minden igyekezetével csak Cuhorka hűlt helyét ragadja meg, mert mindig mindenről lemarad. A legtitokzatosabb és legizgalmasabb az egészben mégis az, ahogy ez balettnyelvet is oda-vissza kiforgató mozgásnyelvi kalandozás minduntalan kiegészül „vadhajtásokkal”: a profán, nem táncos és akár nem is kifejezetten esztétikus mozdulatok radikális használatával. “
(Králl Csaba, kritikus)

www.facebook.com/timothyandthethings

Producer: SÍN Kulturális Központ
Támogatók: Nemzetközi Visegrádi Alap, Nemzeti Kuturális Alap, Open Latitudes3 – Culture Europe Programme, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány, MU Színház

A vendégjáték támogatója: NKA Táncművészet Kollégiuma


alkotó-előadók: Cuhorka Emese, Fülöp László * zene: Antonín Dvořák: IX. „Újvilág” Szimfónia, Mizsei Zoltán
fény: Pete Orsolya
jelmez: Kasza Emese / Mei Kawa
produkciós vezető: Trifonov Dóra

Jegyár:1.200 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006