Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Trojka Színházi Társulás: Cleansed

Régi Zsinagóga 2015.05.23. 19:30

Mit adhat a másik?
Mindent megtesz, hogy bízz benne.
Soha nem hagy el.
Soha nem csap be.
És
meghalna érted.
Veled van.
Ha nem érzed, értelmetlen.
Itt. Belül. Itt.
Vele vagy.
Mindent megteszel, hogy bízzon benned.
Soha nem hagynád el.
Soha nem csapnád be.
És
meghalnál érte?
Ha nem érzed, értelmetlen.

Gondolj a beszédre, semmi értelme.
Gondolj a halálra, végképp semmi értelme sincs.

A Trojka Színházi Társulás szabad színházi egyesülés, azaz az egyeztethetőség határain belül minden alkotójuk szabadon dolgozik. Trojka oroszul hármas fogatot jelent, a csapat hármas fogata az alkotókból, az előadókból és a nézőkből áll össze.

Sarah Kane darabjainak a kíméletlen őszinteség és az emberi sors iszonyatának leplezetlen feltérképezése a legfontosabb jellegzetessége. A színházi forma határait a lehető legtágabban értelmező szerzőt ma a legjelentősebb színpadi írók között tartják számon. A ma már kultikusnak mondható Fowles-mű, a Lepkegyűjtő című pszicho-horror regény főhőse nem pillangókat, hanem fiatal lányokat gyűjt pusztán azért, hogy tanulmányozza őket. A két irodalmi mű szövegét Soós Attila és Nagy Orsolya dolgozta össze.

Soós Attila 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem fizikai színházi koreográfus-rendező szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában. 2013 novemberében mutatta be diplomamunkáját a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, a Lenz című darab nagy szakmai sikert aratott. 2014-ben a Lenz és a Cleansed képviselte Magyarországot Bukovinában, a Suceava International Festival for Theater Schools seregszemlén, ahol a Cleansedben nyújtott alakításáért Horkay Barnabás a zsűri különdíját kapta. Ugyancsak tavaly a Cleansed a belgrádi FIST (Festival Internacionalnog Studentskog Teatra) fesztiválon elnyerte mind a közönség-, mind a fődíjat.

„az egymással szemközt ülő nézők közötti játéktér közepén végig ott húzódik egy szemmel is jól kivehető vonal. Ott, a fekete padlón felrajzolva, a párok tagjai között, az egymás közti viszonyulásokban. Soós ébresztőt fúj: vegyük észre, hogy egy kapcsolat nem csupán lélektől lélekig ívelő spirituális kapocs, hanem egymást le- és kiszorítani akaró birtoklás. Kár tagadni, hogy ez az ébresztő jól sikerült, alapfeladatát betölti. Mert egy olyan héjanász kerekedik a műanyagpadló-avaron, amelynek a gyűrűzéséből nehéz szabadulni. Pont úgy, mint egy jó helyen és időben elmondott, találó, sommás, tükörtartó megjegyzés.
Mindezt csak tovább erősíti a zene (Keresztes Gábor), amely úgy is funkcionál, mint egy felerősített szívhang. A szenvedély lüktetése, erősítve a három történet egymásba fonódó etűdjeinek pulzálását. Azt a tipikus torkunkban-a-szívünk-érzést.”

(Csatádi Gábor: A szenvedély etűdjei, 7óra7)
Az V. THEALTER U21 plusz Aperitif kisfesztivál programja.

Jegyár: 800 Ft, diákigazolvánnyal: 600 Ft (25% kedvezmény a 25 éves MASZK Egyesülettől)Sarah Kane Cleansed című drámája és John Fowles A lepkegyűjtő című regénye nyomán az átiratot készítette: Soós Attila és Nagy Orsolya

Szereplők: Hay Anna, Egyed Bea, Bárnai Péter, Fehér László, Béres Miklós
Dramaturg: Nagy Orsolya
Díszlettervező: Tasnádi Zsófia
Jelmeztervező: Szlávik Júlia
Zeneszerző: Keresztes Gábor
Maszk: Sapanidis Athina
Produkciós asszisztens: Muhi Zsófia
Rendezőasszisztens: Győri Aliz
Rendező: Soós Attila

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006