Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Döbrei Dénes-Varga Henrietta: Five for two - 5kettőnek (fejből írt könyv)

Régi Zsinagóga 2015.05.08. 19:30

táncszínházi előadás

1973-ban Pilinszky János Párizsban tartózkodik. Megbetegszik, és barátjának mennyasszonya, Sheryl Sutton, Robert Wilson színésznője ápolja. Naponta visz ételt a költőnek, teát főz, eligazgatja a lázas költő párnáit. A találkozások és Robert Wilson előadásainak hatására születik meg a Beszélgetések Sheryl Suttonnal című írás, egy esszéregény-dialógus a színházról, a csendről, az emberi kapcsolatokról, egy új formáról.
Tolnai Ottó 1984-ben találkozott Sheryl Suttonnal New Yorkban, s ebből a találkozásból született az a prózavers, amely még nincs befejezve, de további fogódzót adott a két táncos alkotómunkájához. Előadásuk Sheryl és Pilinszky a költő által fölvázolt kapcsolatát bemutató-megmutató tánc Szelevényi Ákos zenéjével kísérve, mely a természet hangjait is beemeli a kompozícióba.

A színpadon szék, a széken egy hölgy, kezében egy doboz. Több kérdés merülhet föl, mi is van a négyzet alakú dobozban? Sheryl Sutton egy fekete madarat tartott a kezében, egy meghatározható lényt, mi Pilinszky képeit rejtjük, vagy üveggolyókat?
A színpadon szék, a széken egy hölgy, kezében egy doboz. Előadásunk kezdő képét látjuk. Csend, a természet hangjai, csicsergések, ciripelések. Ez a mi csendünk, a színpad bensőséges, otthonias melegségében.

Az előadás bemutatója 2007-ben volt a THEALTER fesztiválon, azóta több más fesztiválon is sikerrel szerepelt. A szegedi közönség legutóbb 2011-ben láthatta az előadást.

„Rendkívül kidolgozott és szép koreográfiával viszik végig a játékívet, teljes az összhang közöttük, teljes az összhang a testükkel, szép és szintén a kötői regiszterek felé elmutató a zene. Megragadóak ők maguk szilajságukban és egymás iránti finomságukban. Bámulatos, ahogy bánnak a testükkel, az az egyszerűség, az a balettot és táncot és hétköznapi járást ötvöző forma, mely aligha más, mint a test föltalálása önmagában.”
Hontalan Iván: Hőalter, www.terasz.hu

Támogatók: Európa Kulturális Fővárosa – Pécs 2010, Nemzeti Kulturális Alap
Koprodukciós partnerek: Les Blancs Public/Marseille, Un des Sens Associacion/Mazern sur Salat, Les 39 Marches Associacion/Tournefeuille, MASZK Egyesület/Szeged, Kosztolányi Dezső Színház/Szabadka, Nyári Mozi Polgárok Egyesülete/Zenta

Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült.

Jegyár: 800 Ft, diákigazolvánnyal: 600 Ft (25% kedvezmény a 25 éves MASZK Egyesülettől)

Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült.

tánc, koreográfia, videó: Döbrei Dénes, Varga Henrietta
fény: Lydie Carras, Turcsányi István
díszlet: Varga Tünde
jelmez: Bjanka Ursulov
zene: Szelevényi Ákos, Laurent Rochelle

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006