Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Oroszok vs Amerikaiak - Harsányi Attila két zenés estje

Rongy Kocsma 2015.01.26. 19:00

A MASZK Egyesület 2015-ös évada már januárban elindul, mégpedig egy különleges programmal: az Aradi Kamaraszínház két produkcióját hozzuk el egy este! Zene, vers és próza kétszer egy órában, némi szünettel.

Aradi Kamaraszínház: Oroszok
Harsányi Attila Viszockij-estje
gitáron kísér: Vihula Mihajlo

Egy hatlövetű pisztoly, egy golyó, megpörgetni a dobtárat és lőni. Halál vagy dicsőség. A legrizikósabb szerencsejáték. Egészen extrém. Ilyenre csak az oroszok képesek.
Az előadás „sztárvendége” Vlagyimir Szemjonovics Viszockij, akinek 12 dala adja az est gerincét, emellett részletek hangzanak el a Karamazov testvérekből és a Bűn és bűnhődésből, Lermontov és Puskin verseiből, Tarkovszkij filmjeiből. De elhangzik a vodka, a pirog és a borscs elkészítésének módja is, valamint szót ejtünk a sztálini időkről, Mengyelejev periódusos rendszeréről, az orosz rulettről és a Szputnyik-2 űrhajóról, amin Lajka kutya utazott. Tehát: minden, ami orosz, nem kicsit, nagyon.
Az est a 2013-as THEALTER fesztiválon a Csillag Börtönben szerepelt nagy sikerrel.

„A két előadó – és így maga az előadás – szenvedélyessége átütő. Azáltal, hogy egymással játszanak, nekünk játszanak. Ha a dal félremegy egy oktávval, akkor újra lehet kezdeni. Az emberek hibáznak néha, és attól emberek, hogy belátják. Ez ebben az előadásban megtörténik, és miután megtörténik, talán az este legjobb dala kerekedik ki belőle egy lírai tévétorna-parafrázissal, hogy miért érdemes reggelente mozogni – nehéz elképzelni, hogy erről jó verset és jó dalt lehet írni, pedig lehet. (...) nem csak a két előadó, hanem a közönség is részévé válik az előadásnak, sőt, a hangszer is önálló életre kel, és létrejön egy kétségtelen tartalom, ami nem üzenet, hanem maga az este. Itt nincs hazugság, csak szándék és egy érvényes, autentikus, minden ízében színházi (mert emberi) lenyomat.”
Ugrai István: Ennyit az előítéletekről, 7ora7.hu

„nem hiányzik a lendületes darabból a kikacsintás: "bocsáss meg ellenségeidnek, de azért jegyezd meg a nevüket", "egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika", a sztálini idézetek, egy olyan kor emlékei, ahol nem számított, hogy hány emberélet volt az ára a hatalom kiépítésének és megtartásának.
viszockij a zsarnokság dalnoka, a paranoiás, haldokló, éhező oroszországé, és ő tudja a legjobban, hogy halál ellen nincsen orvosság.”

nyemcsok éva eső: viszockij a csillagban, thealter 2013 blog


Aradi Kamaraszínház–Grund Pinceszínház (Miskolc): Amerikaiak
Harsányi Attila és Varga Andrea színházi koncertje

Polgárjogi aktivizmus színészi módszerekkel.

Kennedytől Martin Luther Kingig, Chuck Norristól a „tripperes cowboyokig”, Amerika főbb ismérveiből, a szélsőségekig terjedő demokratikus államberendezkedésből az egyenlőség jegyében végzett indián holokausztig.
Az Aradi Kamaraszínház és a miskolci Grund Pinceszínház együttműködésében készült produkció az Egyesült Államoknak a világ gazdaságára, hatalmi felosztására és kultúrájára gyakorolt hatását mutatja be, ugyanakkor egyfajta amerikai és globális társadalomkritika is. Az Amerikaiak az Oroszok című produkció folytatása, de míg előbbiben az orosz irodalom, költészet és zene játszotta a főszerepet, addig az Amerikaiakban a tengeren túli kultúrára helyeződik a hangsúly, zenében, versben, prózában. Az előadás során többek közt megjelenik Frank Sinatra, Marilyn Monroe, Walt Whitman, Chaplin, Louis Armstrong alakja, számos amerikai történettel és dallal fűszerezve.

„Amit láttunk, az nem a rózsaszínű vagy a fekete Amerika (bármelyikre bőven volna lehetőség), hanem ez is, az is, mint a valóságban: olyan ország, amelyben megfogalmazódott – még a francia forradalom előtt – a szabadságjog, az egyenlőség gondolata, ahol, úgy másfél évszázada, lezajlott a rabszolgák (nesze neked, egyenlőség) felszabadításáért folyó belháború; itt élt Al Capone, a gengszter és Martin Luther King tiszteletes, a világ egyik legismertebb polgárjogi harcosa („Van egy álmom”), az itt gyártott napalmmal pusztítottak földeket és embereket külháborúkban, ez a dzsessz szülőhazája (…) és sok minden egyéb. Mindez egy mélyen humánus összeállításban, amelyben a szerzőket (aligha véletlenül) egy – távolról sem csupán amerikai – polgárjogi harcos rokonszenves mezében ismerhetjük fel.”
Jámbor Gyula: Amerikaiak, Nyugati Jelen

„Az Aradi Kamaraszínház rendre brillírozik, amikor az erekig legallyazott valóságot fonja az emberi kapcsolatok zűrzavarába (Tündéri), a globalizáció átkaiba (Ronald, a McDonald’s bohóc), kesergő, piás sosehalunkmeg-keretbe (VodkaPolka), vagy a cinikus világ roncsaiba (Sex, drugs, gods). Ma este a szövegkörnyezethez milliméterre passzoló, remekül kiválasztott amerikai világslágerekbe fontak. Mégpedig sokkal bökősebben, mint az eddigi egy-három személyes produkciókban, mert a szöveget tőmondatokra, száraz kijelentésekre szabták. S az egészet és Harsányi Attila és Varga Andrea közötti szódobálásba csomagolták, hogy még keményebben üssön.
Üt is. S nem azért, mert az elhangzott kijelentések, Woody Allen-poénok, történelmi tények meg pletykák, vagy csáknorrisszizmusok jelentős része ismerősen cseng vissza, hanem mert aprólékosan válogattak a demokráciát, a földi létet, az emberiséget fájdalmasan és orvosi precizitással megtükröző „közhelyek” halmazában.”

Irházi János: Amerikai álmatlanság, Aradi Nap

www.akamara.ro
www.pinceszinhaz.opx.hu

Oroszok - tréler:
Amerikaiak - részlet:
Jegyár:1.200 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006