Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Napra: Holdvilágos

Régi Zsinagóga 2010.10.22. 19:00

akusztikus koncert

„A népzenénket és cigányzenénket is kiváló prímások húzzák, de gitárprímás eddig még se nálunk, se máshol nem koptatta a húrokat. Ahogy Both Miklós játszik a hangszerén, az valószínűleg nemcsak itthon, hanem a világon is páratlan.”
(Sebők János, Népszabadság)

A 2004 őszén alakult Napra addig ismeretlen és egyedi stílusa, az elektronikus és a népi hangszerek kiegyensúlyozott használatával teremtett újfajta „zenei nyelv” hamar ismertté tette a zenekart. Első lemezüket (Jaj, a világ!) egy új minőség, valóban eredeti hangütés jellemezte, melyben mélyen és progresszívan fonódott össze a népzenei és rockos hagyomány. El is nyerték vele 2008-ban a legjobb hazai világzenei albumnak kijáró Fonogram-díjat, emellett a nemzetközi szaksajtóban is kedvező visszhangra talált. 2009-ben Both Miklós, a zenekar frontembere Radnóti Miklós-versekhez írt zenét, itt azonban már eltávolodtak az addigi zenei gyökerektől, a háttérben inkább komolyzenei élmények, hatások érezhetők.
A Radnóti-album után komoly kérdés volt, hogy milyen irányban lép tovább a zenekar. A 2010 tavaszán megjelent Holdvilágos című album erre a kérdésre a szintézis általi haladással felel. Mindazok a hívószavak – Bartók Béla és Jimi Hendrix örökségének egyesítésétől az erdélyi népzenén át a kortárs zenéig –, amelyek a Napra zenekarra korábban érvényesek voltak, ezúttal együtt szólítják meg a hallgatót, de mindehhez még számos meglepetés és fordulat járul. Ezen a lemezen szinte valamennyi darab a Napra szerzeménye, ám ezek olykor mégis a „vegytiszta” népzene hatását érik el. Azt a hatást, amelyben – mint egykor minden magára valamit is adó lagziban – szépen összeforr az emelkedett és a mély, a szórakoztató és a felkavaró, a lírai és a pörgős, a magyar, a roma vagy éppen a román gyökér.
Egyszóval, ebben a holdvilágos fényben együtt van minden, persze kimondottan naprásan. Rockzene és népzene, pszichedélia és balladisztikus hangulat, virtuóz „vendéglátós muzsika” vagy épp „közel-keleti reggae”.
És most, a MASZK Egyesület évadzáró koncertjén kivételesen akusztikusan!

www.napra.hu

egy kritika a Holdvilágosról + lemezrészletek itt!

MR2 Akusztik interjú:


MR2 Akusztik felvétel:


itt pedig egy - nem akusztikus - klip:

A zenekar tagjai: Both Miklós – gitár, ének; Krámli Kinga – ének; Bobár Zoltán – brácsa, harmonika; Hegedűs Máté – hegedű; Pfeiler Ferenc – dob; Winter Csaba – basszusgitár

Jegyár:800 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006