Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Tünet Együttes: Priznic

Régi Zsinagóga 2010.10.11. 19:00

laydown comedy - ágy felvonásban

Ez az a hely, ahol lenyomják a lázat, ahol tükröznek, ahol érzéstelenítenek és felnyitnak.
Két ágyhoz kötött félőlény, két megspórolt élet – úgy különböznek egymástól, mint két tojás. Van is ebből félreértés rengeteg, az is jobb, mint a semmi, legalább segít kitölteni valamivel a két alvás közt feszülő időt.
Tik-tak-tik, katartikus kitakarózás mindenkinek, aki él és mozog – nem segít, de nem is árt.

A Priznic két ágyban fekvő, talán haldokló, az életére visszatekintő ember végtelenbe nyúló párbeszéde. Az előadásban a síkok összekeverednek, a vízszintest függőlegesben látjuk, mintha felülnézetből néznénk le a két emberre. A dialógusból lassan bontakozik ki sivár és meg nem élt életük, a kihagyott lehetőségek, a kielégítetlenül maradt vágyak – eközben mindketten folyamatosan bizonygatják, milyen fantasztikus életük volt. A magyarázkodás egyre tekervényesebbé válik, de még a vég sem hoz beismerést. A darab témája alapvetően a depresszió, a mozdulni képtelenség. A kórház csak szimbólum, betegség az igazi élet, attól kell félni, nehogy elkapjuk, mert mégiscsak biztonságosabb itt feküdni.

A Tünet Együttes Szabó Réka táncos-koreográfus köré tömörülő színészek és táncosok összessége. Elnevezése 2006-ra tehető, származási hely: Alsóörs, gyártó: Peer Krisztián. A társulat előadásaiban az utcai performanszoktól színházi terekbe készült „besorolhatatlan műfajú” előadásokig, a tiszta improvizációtól a real-time videótechnológiát alkalmazó koreográfiákig minden megtalálható. Mernek hétköznapiak, kisszerűek, melankolikusak lenni, és groteszk humorral szemlélni mindezt.

„A nézőröhögtető szándékkal direkt felvezetett, majd harsányan eldurrantott poénok a mély értelmű beszólásokkal arányos elegyet létrehozva, lendületesen keverednek. A darab szimbolikája egyértelmű: a két, a nézőből együttérzést kiváltó kedves lúzer úgy vergődik az egészségügyi rendszer áttekinthetetlen gépezetében, mint mi magunk vagy bármely „egészséges” embertársunk az élet sűrűjében.”
(Kutszegi Csaba, Színház)

Az előadás a 2006 évi Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a BESZT (Befogadó Színházak Társulása) díját nyerte el.www.tunetegyuttes.hu

Ha előadás előtt, vagy után elmélyednél, a háttéranyag letölthető.
A Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi programja keretében.
Az előadást követő beszélgetés házigazdája: Balog József.
A Sorvezető program támogatója: OSI – Open Society Institute, NKA Színházi Szakkollégiumszereplők: Gőz István, Kövesdi László
fény, díszlet: Szirtes Attila
alkotótársak: Peer Krisztián, Regős János és a szereplők
rendező: Szabó Réka

Jegyár:800 Ft

Hozzászólások

Nincs bejelentkezve. Hozzászólást csak regisztrált és bejelentkezett felhasználó vehet fel.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006