Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Örökségnapok 2010: Metanoia Artopédia (Szeged): Előkészületek. Deszkák, pallók…

Régi Zsinagóga 2010.09.18. 19:30

Artopéd-egzisztens forgács hevert azon a kicsi margón, hendikepes és gyámoltalan rügyecske - most akkor meresztgetem, vagy szemezgetem csacsim fülét?! (meditációs objektum / installáció)

Nem színház ez az overunderground!

A Metanoia Artopédia művészeti műfajokat ötvöző előadásaival egyedülálló formanyelvet képvisel a hazai független művészeti műhelyek között. A színház vezetője Perovics Zoltán – színész, rendező. Foglalkozik filmmel, zenével, publikál, az utóbbi években filmek és kőszínházi előadások látványtervezőjeként is dolgozik. Előadásaiban egyenértékű a szöveg, a zene és a látványvilág, a színészi jelenlét mellett kitüntetett szerepet kapnak az előadásokhoz készített tárgyak, szerkezetek. Az egyedi, csak a csoportra jellemző látványvilág tette lehetővé, hogy a filozófiai mélységű szövegek ellenére bárki számára érthetőek és átélhetőek legyenek előadásaik – ezt számos fesztiválsiker (pl. Lengyelország, Oroszország) bizonyítja.

A padlózatot néztem, az egymás mellé szögelt pallókat, deszkákat. A szükség csodáját, a leleményt, ami az egyenetlen és méreteiben is különböző fatesteket összhangba hozta. Hiszen a „hely” egyetlen deszkája láttatni képes az adakozót.
Ahogy a szempár mondja: Csak ez a deszkám van. Látod? Látlak. Ájtatosság háza. Ismered lépteimet.
A Régi Zsinagóga építőinek! (Perovics Zoltán)
 
Tekintetes Nemes Tanács!
Az alól megírt azon esedezik a Nemes Tanácsnál, hogy azon okbul, amelybül a többi zsidók is a Városban lakni engedtetnek, lakosnak be venni méltóztassék azon okbul fogva, hogy eő mindenkori becsületes maga viseletit meg mutathattya.
Izrael Jakab   
Uj Szegedi Lakos”

19. századi levéltári dokumentumok hangoznak el a színpadon felállított fénydobozból, az előadás majd’ egyetlen kellékéből. Az előadók Lőw Immanuel volt szegedi főrabbi A szegedi zsidók 1785-1885 című tanulmányát is segítségül hívják és szinte kivétel nélkül feldolgozzák a lassan kétszáz éve fogalmazott, s mára már csak hiányos számban fellelhető kérvényeket, panaszokat, vádakat.
A látvány helyett a szöveg, a hang kap főszerepet, a színészek sem valódi szereplők, inkább médiumok, akik elmondói és hallgatói is ezeknek a szövegeknek.

Az előadás  az NKA Színházi Kollégiuma és a Szegedért Alapítvány támogatásával készült.
Együttműködő partner: Flórián Műhely - Mozgóház Alapítvány (Budapest)

Az installáció 10-16 óra között tekinthető meg.


„Szeged Városközpontjának Funkcióbővítő Fejlesztése”
DAOP-5.1.2/C-2009-0001 projekthez kapcsolódó rendezvények

2010. szeptember 16-19. csütörtök-vasárnap
Örökségnapok

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata funkcióbővítő fejlesztéseket valósít meg a belvárosban. Ennek részeként a Gutenberg utca és a körülötte elterülő volt zsidó negyed kulturális életének fellendítéséhez kapcsolódik a 2010. szeptember 16-19. között a Régi Zsinagógában megrendezésre kerülő Örökségnapok programsorozat, ennek része a Metanoia Artopédia vendégjátéka.
Egyúttal az idei Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz is kapcsolódunk, melynek idei témája: Szakrális terek.

Az Örökségnapok programjaira a belépés ingyenes, helyfoglalás ajánlott!

Az Örökségnapok programsorozata az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült.

Közreműködők: Erlauer Balázs, Jovánovics József, Kovács Gábor Péter, Kovács Vecei Sára, Len-gyel Nóra, Lengyel Zoltán, Manga Dániel, Perovics Zoltán, Rábel Zsófia.
Zene: Takács Tibor
Ruhák: Bánki Róza
Fotók: Tóth Balázs Zoltán
Az Előkészületek. Deszkák, pallók… című előadás levéltári dokumentumainak kutatását Turi Tímea végezte. A szerkesztő-konzultáns Schwimmer Péter és Weiner Sennyei Tibor volt.
A hangfelvételeken közreműködött: Czene Csaba, G. Erdélyi Hermina, Nádasi László, Szabó Domo-kos, dr. Balogh Iván, Keller György, Kocsik András, Kovács Anna Anita, Orcsik Roland, Perovics Zol-tán, Tóth Balázs Zoltán, Turi Tímea, Weiner Sennyei Tibor, Szőke Szabolcs, Tóth Evelin.
A hangfelvételeket Hunyadi Zsolt és Schwimmer Péter készítette.
Asszisztens: Lengyel Zoltán
Rendező: Perovics Zoltán

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006