Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Független Színház: Tollfosztás – tolerancia-színház

Régi Zsinagóga 2010.05.20. 19:30

A Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi programja keretében

Balogh Rodrigo ENSZ-díjas színházrendező, Junior Prima-díjas oktató közelmúltbeli jogesetekből valamint személyes történetekből írt színdarabja a roma integráció számos olyan visszásságát felszínre hozza, amelyek a közbeszédben is alig jelennek meg, nem beszélve az irodalomról. Bár az elmúlt években a roma művészet nagyobb figyelmet kapott, főként az autentikus illetve romanticizáló művek kerültek reflektorfénybe, miközben a jelenkor cigányságának problémáival alig foglalkozott a hazai kultúra. A „Tollfosztás”napjaink társadalmát mutatja meg és a roma integráció valóságát, annak minden abszurditásával, képmutatásával és borzalmával. A téma komolyságát a feldolgozás humora, a tiszta gyermeki világlátás és elbeszélésmód oldja, ugyanakkor teszi egyszerre még keményebbé. A gyerekek szemén keresztül egy olyan világ bugyrait ismerhetjük meg, amiről kevés és jobbára ferdített információ jut csupán el legtöbbünkhöz.

 A színdarab  öt fiatal egy napját követi végig, akik hátrányos helyzetű gyerekeknek rendezett nyári táborból szöknek, és haza akarnak jutni…

A Budapesti Tavaszi Fesztivál után Szegeden is látható lesz az igen égető és érzékeny problémákat feszegető, különleges színházi alkotás, amelynek befogadását annál is inkább fontosnak tartjuk, mert az előadás sok tekintetben felmutatja mindazt, amit programjainkkal, vállalásainkkal szolgálni szeretnénk.

Előzetes itt!

„Gyűlölködő társadalmunk ébresztőórája a görög tragédiák kórusait, a nagymamák meséit és a keserű bohóctréfákat egyaránt idéző előadás. Öt fiatal játssza, illetve mondja el a történetet, amelyet írt és rendezett is Balogh Rodrigó. Történet a gyerekkorról, mások másképp megélt gyerekkoráról, rosszabbik énünkről, a kollektív lelkiismeretünkről, de a tükör nem bántó, hanem kegyes és méltóságos. Öt fiatal megszökik egy cigánygyerekeknek szervezett nyári táborból, útközben a felnőtt külvilág felől csupa elutasítás és sztereotípia-gyártás, vagyis bántás, agresszió éri őket, amit már fel sem vesznek, inkább mesélnek egymásnak magukról és a családjaikról mágikus és napjaink tragikus történéseire is utaló, rémes történeteket. Aztán furcsa módon visszakerülnek a táborba, „foglyok” maradnak, mintha csak álom lett volna az egész. (…) Az egyszerűnek tűnő történetmesélő stílushoz képest igen bonyolult az előadás nyelve: magában foglalja a tollfosztó asszonyok egymás közti szórakoztató történeteinek az ízét, a cigány fiatalok szlengjét, az antropológusok és szociológusok cigányságot vizsgáló modorát, de a teljesen kívülállók szenvtelenségét is, karikírozva. Ennek megfelelően huszonegynéhány szerepet játszanak el öten a saját szerepükön kívül. (…) Itt konkrétan a „cigánygyilkosságok” megidézéséről van szó, és ezt először láthatjuk így színpadon. A konkrét esetekről mesélnek, mintha az üldöztetéses, groteszk álom része volna ez is, csak egy kicsit rettenetesebb. Álom vagy inkább rémálom, népmesei kontextusban: lidércnyomás. De mindegy is, hogyan nevezzük, a lényeg, hogy nincs értelmezési lehetőség, nincs magyarázat, csak úgy spontán jön, szövődik bele az amúgy is rémes sztoriba, és a néző mozdulni sem tud. Közben pedig zavarba ejtő csavar is ez, mintha ezzel is színeket vinnének a történetbe, elviselhetetlenül sötét tónusokat. (…) Az előadás utáni tapsrend rendhagyóan zajlott. A mosolygós és felszabadult fiatalok, akik tényleg színészekké váltak az előadás során, színpadra hívták a rendezőt, aki nem hajolt meg a nézők, csak a színészei felé. Balogh Rodrigó ezzel is csempészett egy kis történetet az előadásba, illetve példázatot a jó pedagógusról, az alázatos rendezőről és az egyszeri állampolgárról, aki igenis tehet az elmebaj, a rasszizmus, a kirekesztés ellen.”
(Sisso: Saját tollakkal ékeskedni, revizoronline.hu)

További kritikák: Proics Lilla: Tépéskényszer - TOLLFOSZTÁS
Bakk-Dávid Tímea: Nem fikció, hanem terápia: elhallgatott történetek

www.fuggetlenszinhaz.hu

Támogatók: Summa Artium Kultúra Támogató Kht. – Polgár Krisztina Emlékalap, Open Society Institute – Arts and Culture Network Program, Színházi Dolgozók Szakszervezete – Előadóművészek Jogdíjalapja, Kesztyűgyár Közösségi Ház, Kurt Lewin Alapítvány

Szakmai segítő szervezetek: Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány


Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi programja
Az előadást követő beszélgetés vendégei: az alkotók és Illés Márton dramaturg, a Kurt Lewin Alapítvány munkatársa.
Házigazda: Balog József
Támogató: OSI – Open Society Institute

Ha elmélyednél, az előadás előtt, vagy után, a háttéranyag letölthető.
A Sorvezető programról bővebben itt olvashatsz.szereplők:
Szotyi: Oláh Edmond
Babrinka: Lovas Emília
Index: Szkiba József
Mónika: Németh Angelika
Rambó: Német Alfréd Roberto

Jelmez: Sinkovics Judit
smink, haj: Nagy Viktor
zene: Oláh Edmond
fény: Csornai Levente
dramaturg: Illés Márton
rendezőasszisztens: Szegedi Tamás András
Pszichológusok: Hegedűs Attila és Nagy Brigitta
Író, rendező: Balogh Rodrigo

Jegyár:800 Ft

Hozzászólások

Nincs bejelentkezve. Hozzászólást csak regisztrált és bejelentkezett felhasználó vehet fel.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006