Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Csongrád megyei MACI-találkozó a Megállóban

A szegedi MASZK Egyesület az induláskor csatlakozott a MACI-mozgalomhoz. Saját területünkön és saját városunkban az egyesület alapítása óta, azaz negyedszázada dolgozunk civil szervezetként, arra törekedve, hogy tevékenységeink során a munkánk eredményes és átlátható legyen, hogy minél többekhez jussunk el. Így a MACI céljaival egybeesnek a törekvéseink. A 25 év alatt komoly kapcsolati hálót alakítottunk ki, elsősorban kulturális területen, de meggyőződésünk, hogy minél több szervezettel állunk kapcsolatban, minél erősebb a kapcsolati hálónk, annál több az esélyünk a tapasztalatok, az információk megosztására, és ezzel a munkánk még eredményesebbé tételére – ezért is előnyös számunkra a MACI hálózat aktív tagjának lenni. És örömmel tapasztaltuk, hogy a MACI létezése közel egy éve alatt nem csak megizmosodott, tagjainak száma több mint háromszorosa az induláskor csatlakozók számának, de első konkrét kampánya is igen eredményes volt: idén sokkal több adófelajánlás érkezett a civilekhez, mint az elmúlt évben. Ez velünk is így történt, ilyen szempontból is haszonélvezői lettünk a mozgalomnak.Nem volt kérdés, hogy felvállaljuk az első Csongrád megyei MACI találkozó megszervezését, és hogy a találkozónak az általunk létrehozott és sikeresen működtetett Megálló közösségi ház a legmegfelelőbb helyszíne. Legalkalmasabb időpontnak pedig az Állampolgári Részvétel Hete mutatkozott.
Nagy örömünkre a megyei MACI szervezetek nagyon aktívak voltak: szinte valamennyi csatlakozott szervezet képviseltette magát a találkozón, de vendégeink voltak olyan szervezetek is, amelyek csak tervezik a csatlakozást.
Két felvonásos találkozónk igen eredményes volt: az első részben kicsit részletesebben is bemutatkoztunk egymásnak: a szervezetek képviselői beszéltek tevékenységükről, eredményeikről. Kiderült, hogy nagyon sokfélék vagyunk: vannak köztünk, akik már a rendszerváltás környékén civil szervezeti formában igyekeztek hasznossá tenni magukat, de vannak olyanok is, akik csak néhány éve, vagy pár hónapja döntöttek úgy, hogy ez a megfelelő forma az elképzeléseik megvalósításához. Számos területen dolgozunk: ifjúsági, egészségügyi, kulturális, a környezetvédelmet, az oktatást vagy a rászorulók segítését szolgáló szervezetek is MACI-k Csongrádban.
A formálisabb bemutatkozást egy kötetlenebb beszélgetés követte. Eredetileg azt szerettük volna kideríteni, ki milyen elvárásokkal, várakozásokkal csatlakozott, milyen előnyeit tapasztalja a MACI-mozgalomnak, illetve mit várnak a tagok, milyen kampánytémákban nyilvánuljon meg a MACI, milyen segítséget nyújthat tagjainak a MACI. A beszélgetés nagyon hasznos tapasztalatcsere volt annak ellenére, hogy jóval több témát érintettünk a tervezettnél. Sokak számára valószínűleg nem volt meglepetés, hogy a sok különböző szervezet nagyon hasonló problémákkal küszködik – az adminisztrációs nyomáson át a forrásteremtés nehézségeiig -, de kiderült az is, hogy már egy ilyen rövid tapasztalatcsere is milyen konkrét hasznokkal járhat, mennyit segíthet a szemléletformálásban.Szeretnénk, ha ebben a kis körben is minél több információ cserélne gazdát a jövőben, ha így is segíthetnénk egymás munkáját. Ennek érdekében levelezőlistát állítottunk össze, ezt is, és a beszélgetés jegyzőkönyvét is megkapta valamennyi résztvevő. Reméljük, hogy alkalmanként összefognak a hasonló területen dolgozó szervezetek, és hogy kisebb-nagyobb rendszerességgel újra (és egyre növekvő számban) találkoznak majd a csongrádi MACIk.
Mindent összevetve hasznos és jó hangulatú találkozón vagyunk túl, amit nem csak néhány fotón örökítettünk meg, de a szegedi városi televízió is beszámolt az eseményről.

Mindenkinek nagyon köszönjük, aki eljött hozzánk a Megállóba, és legközelebb azokat is várjuk, akik most nem voltak velünk!

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006