Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

A 25. THEALTER díszvendége a k2 Színház

25. THEALTER Fesztivál
színház, zene, akadémia
Szeged, 2015. július 17-25.


Az idén 25. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. A kiváló minősítésű művészeti fesztivál július 17-25. között várja Szegeden a színházkedvelőket.

A 2012. évben bevezetett A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot a szervezők döntése alapján idén a k2 Színház nyerte el.
A tehetséges, fiatal csapat 2011 őszén, az első THEALTER U21 plusz kisfesztiválon mutatkozott be Szegeden, emlékezetes Sziszüphosz – nyílt próba egy felvonásban című előadásukkal, amelyet a kaposvári egyetem színészhallgatóiként készítettek. Még ugyanebben az évben az állandósulni látszó társulat felvételt nyert a Független Előadó-művészeti Szövetségbe (FESZ), melynek azóta is tagja. 2012-ben sikerrel indultak a THEALTER helyspecifikus projekt pályázatán. azt a csöndet nem tudjuk eljátszani című produkciójukkal nem csak közönségsikert arattak, de elnyerték a zsűri fődíját is. 2013-ban elnyerték a FESZ „Pályakezdő” díját.
2014-ben már állandó játszóhellyel nem rendelkező független társulatként tértek vissza Szegedre: a 24. THEALTER záróprodukciójaként a nagysikerű Mielőtt az éj leszáll! című, Jurányi-díjas Brecht-adaptáció, a IV. THEALTER U21 plusz Desszert kisfesztiválon pedig Baka-estjük, a Yorick visszatér bűvölte el a közönséget. A két fellépés között pedig a k2 Színház jelölést kapott a Színházi Kritikusok Céhe által adományozott Színikritikusok Díjának különdíjára is. „Újraolvassák a klasszikusokat, s ezek ürügyén mindig értékeikről, világképükről, vágyaikról és álmaikról beszélnek. Bátran kísérleteznek, s amit mondanak, az őszinte, tiszta vallomás a minket körülvevő világról. S ha mindez nem lenne elég: még humoruk is van." - írja Karsai György a társulatról.A jubileumi THEALTER fesztiválon az idei évadban létrehozott előadásaik közül bemutatják a Szkéné Színházban készült Züfec - tisztelet a kivételnek egy részben és a Stúdió K társulatával közösen létrehozott, Dürenmatt: A nagy Romulus című drámájára alapozó Bakfitty című előadásokat. Előbbiek 1-1, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával a budapesti Hátsó Kapuban bemutatott Csehov-adaptáció, az Apátlanok – tétlenség 2 részben két alkalommal lesz látható Szegeden. A társulathoz és a kaposvári egyetemhez kapcsolódó Macskák Esernyővel zenekar is bemutatkozik a fesztiválon.

A nagyon fiatal, de máris figyelemre méltó munkákat felsorakoztató k2 Színház mellett is nagy figyelmet fordítunk a fiatalokra, az utánpótlásra. A találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része a műhelymunka. Az idén immár harmadik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzus egyik műhelyét a fesztivál díszvendége, a k2 Színház rendezői, Benkó Bence és Fábián Péter vezetik. Az idei workshop címe: Nyilatkozz, hercegnő – Amphytrion Realoded. A kurzusok résztvevői – hazai és határon túli, közép- vagy felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok – közösen dolgozva fogalmazzák újra, igazítják magukra a klasszikus dráma problematikáját. A munkafolyamatot idén is fiatal színházi újságírók, a blog jr. kritikusműhely résztvevői dokumentálják. Az izgalmasnak ígérkező tréningbe-mutatókat a fesztivál záró napján láthatja a közönség.


A THEALTER nyitó napján, július 17-én lesz látható a fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában a Manipulációk című előadás. Bár hosszú évek óta készülnek előadások kifejezetten a fesztiválra, illetve rendszeresen hozunk létre koprodukciós előadásokat hazai és határon túli magyar alkotókkal, ez most egy különleges előadás, illetve alkalom a fesztivál negyedszázados történetében.
A Manipulációk öt régiós színházi intézmény és fesztivál közös projektje. Az együttműködést 2013-ban a MASZK Egyesület kezdeményezte kifejezetten a 25., jubileumi THEALTER fesztiválra, felkérve Bojan Jablanovec rendezőt, a szlovén Via Negativa színházi csoport vezetőjét a koncepció kidolgozására, illetve a projekt vezetésére. 2014-ben kezdődtek meg az előkészületek, az együttműködéshez csatlakozott két határon túli magyar színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, valamint az újvidéki INFANT fesztivál. A tényleges alkotófolyamat 2015 januárjában indult egy egyhetes szegedi workshoppal, amelyen a rendező kiválasztotta a projektben részt vevő színészeket. A MASZK Egyesületet, mint hazai partnert Formanek Csaba, Levko Esztella és Szorcsik Kriszta képviseli, a Csiky Gergely Állami Magyar Színházat Magyari Etelka és Mátyás Zsolt, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat pedig Kucsov Borisz és Mészáros Gábor.
A munka tíznapos intenzív workshopokkal folytatódott. az alkotók február és május között havonta találkoznak. A produkciót 2015. május 23-án Temesváron láthatja először a közönség, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház TESZT fesztiváljának nyitó előadásaként. Ezt követően az előadás június végén az újvidéki INFANT fesztiválon, júliusban a THEALTER-en, szeptemberben a ljubljanai EX PONTO fesztiválon, novemberben pedig a szabadkai Desiré fesztiválon vendégszerepel.
Az egyesület és a fesztivál történetének ez az egyik legjelentősebb, legnagyobb volumenű vállalkozása – ezért is fontosnak tartjuk, hogy az alkotói folyamat állomásait kisfilmekben is megörökítsük. A projekt fontos célja az is, hogy megerősítse a térség színházi fesztiváljai közötti kapcsolati hálót is.A tervek szerint színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány idén sem, az egész estés színházi előadások mellett zenei, irodalmi és utcaszínházi programokat, kiállításokat is kínálnak majd a közönségnek.
A fesztivál hagyományainak megfelelően vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján is.
A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció is. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, valamint a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó blog jr, és mozgóképes tudósításokat is terveznek: idén is folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

A THEALTER plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben is a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.A július 17-én induló rendezvénysorozat fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata.

A szervező MASZK Egyesület fontosnak tartja, hogy a 2015-ös THEALTER – hagyományainak megfelelően – idén is a szakma, a kultúrpolitika, de legfőképp az utca embere, azaz a közönség számára értéktartó és értékteremtő, a független színházi terület életképes és megújulni tudó arcát felmutató programsorozat legyen.

A THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja, kiváló minősítésű művészeti fesztivál.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006