Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

THEALTER U21

A 21. THEALTER fesztivált Bába Krisztina emlékének ajánljuk.

Bába Krisztina a lengyel kultúra és irodalom, de mindenekelőtt a színház elkötelezettje volt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát 1980-ban magyar-lengyel-népművelés szakon. 1985 és 1988 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakát. Mindkét disszertációjának témája a lengyel és a magyar színház kapcsolata volt. 1990-től 2001-ig a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Művészeti Főosztályán, majd 2001 és 2005 között a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatóhelyetteseként dolgozott. 2005 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási főigazgatója volt. Irodalmi, műfordítói, színházi munkáját Lengyel Kultúráért-díjjal és Hevesi Sándor-díjjal is elismerték

Bába Krisztina a magyar színházi élet kiválóan felkészült, elkötelezett és rendkívül emberséges, kedves alakja volt, aki a megalakulásunk óta támogatta, tanácsaival, ötleteivel segítette egyesületünk munkáját.
Kedvességéért, segítőkészségéért, az ismeretlen, lelkes amatőr színjátszó egyetemistákkal szemben tanúsított magatartásáért nem lehetünk eléggé hálásak neki: egyike azoknak, akiket nem nélkülözhettünk a kezdet kezdetén, és akik azóta is értő figyelemmel követték működésünket.

Az idei THEALTER alcíme: U21.

Az elmúlt 20 évben arra törekedtünk, hogy nyitottak legyünk a fiatal alkotókra, a friss színházi látásmódra, kezdeményezésekre. Idén igyekszünk a középpontba állítani az utánpótlást – ezzel is megidézve Bába Krisztinát, aki 2001-ben, a THEALTER fesztivál vendégeként nyilatkozott az EX-stasis fesztiválújságnak:
„A munkám miatt évente több fesztiválon és szakmai találkozón veszek részt. A THEALTER az egyik kedvencem. Szerethető a szabad szelleme, a frissessége, a nyitottsága. A sokat emlegetett nyitottság alatt azt értem, hogy a színházi, művészeti világban gyakran jönnek új divatok, melyek idővel dogmává válnak, rossz esetben kizárólagossá. Itt nincs dogma, nincs kizárólagosság. Azt szeretem, ha a művészet megrendít, meglep. Ha Szegeden néha nem is megy minden olyan flottul a szervezésben, akkor annak megvan az esendő bája, mely kárpótol a meglepetéseivel. Szegeden ezt megkapja az ember; a meglepetést, a megrendülést.”

Reméljük, hogy az idei év is tartogat meglepetéseket, felejthetetlen, meghatározó pillanatokat a közönség és a szakmabeliek számára. Mi így emlékezünk segítőtársunkra, barátunkra, aki sajnos már nem lehet velünk. 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006