Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

A Magyaar Színházi Társaság elnöksége tiltakozik a pályázati pénzek zárolása miatt

A Magyar Színházi Társaság Elnökségének állásfoglalása a független színházak helyzetérőlA Magyar Színházi Társaság elnöksége elfogadhatatlannak és törvénybe ütközőnek tartja a VI. kategóriába sorolt, független társulatok és más előadó-művészeti szervezetek 2010 évi finanszírozása ügyében történteket.

A független társulatok a nemzeti színi kultúra meghatározó elemei, az elmúlt húsz esztendő, a legújabb kori magyar demokrácia szülöttei. A kormányzat úgymond takarékossági intézkedése, mellyel működési támogatásukat hónapok óta visszatartja, s mellyel annak egyharmadát  zárolta , egyszerre támadja e társulatokat és egyéb, ide sorolt színházi szervezeteket, a magyar kultúra iránt elkötelezett nézőket, s a demokratikus játékszabályokat.

A független színházak és együttesek  függetlensége  nemcsak szervezeti formájuknak, hanem szellemiségüknek és a művészetről alkotott elképzeléseiknek is lényege. A színházi struktúrán belüli szerepük mással nem pótolható, ezért minden őket érintő intézkedés rendkívüli hatással van a színházi struktúra egészre is. Megújító törekvéseik, értékteremtő munkájuk alapfeltétele az az állami intézményrendszeren kívüli létforma, amely alkotói függetlenségüket és szabadságukat biztosítja. Ezt felismerve a 2008 évben elfogadott Előadó-művészeti Törvény az átlátható finanszírozásukhoz elengedhetetlen, a VI. kategóriában való regisztrálás feltételeit pontosan szabályozza.

A 2008. évi XCIX törvény 1. fejezetben rögzített alapelvek szerint a magyar állampolgárok Alkotmányban rögzített művelődéshez való jogát, sok más törekvés mellett, az előadó-művészeti tevékenység megújítását és sokszínűségét szolgáló és létrehozó szervezetek támogatásával is segíti. A független szervezetek évi működési pénzének zárolásával a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma az állampolgárok teljes körű művelődéshez való jogától vonja meg a támogatást. Az egész nemzet kulturális fejlődésének feltétele a művészeti élet szabadságának megvalósulása, a művészeti kifejezés sokszínűségének kiteljesedése, az állampolgárok hozzáférése a színház-, tánc- és zeneművészeti alkotásokhoz és előadásokhoz, a színház-, tánc- és zeneművészet hazai és nemzetközi mobilitásának segítése. Mindezek feltétele az előadó-művészeti szervezetek munkájának törvényileg szabályozott támogatása

A Magyar Színházi Társaság tisztában van az Előadó-művészeti Törvény hibáival és minden lehetőséget megragad azok kijavítására. Javasoljuk, hogy a Minisztérium minél előbb ismertesse az érintett szakmai szervezetekkel módosítási elképzeléseit és minél szélesebb körben tárgyaljuk meg azokat. Mivel azonban mind az Előadó-művészeti-, mind a Költségvetési Törvény jelenleg is hatályos, a Magyar Színházi Társaság elnökségének véleménye szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak az e törvényekben meghatározottak szerint kell eljárnia.

Természetesen a pályázati pénzek – különös tekintettel a kompenzációs pályázatra – zárolása is megrázza a színházi struktúra egészét, de arányaiban a VI. kategóriába sorolt szervezeteket érinti a legsúlyosabban. Ezért kérjük, hogy a szakmai kuratórium előterjesztése alapján megítélt, két részletben kifizetésre kerülő pénzösszeg zárolását a minisztérium oldja fel, s intézkedjen annak haladéktalanul folyósításáról. Továbbá vállaljon garanciát a Tárca a VI. kategóriába besoroltak számára a megítélt működési támogatás költségvetési év végéig történő átutalására.

Kiadó: Magyar Színházi Társaság
Budapest, 2010. augusztus 4., szerda (OS)
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006